Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Švestkový koláč s mákem a drobenkou Foto:
Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Foto: Darina Křivánková

Koláč z kynutého těsta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je přímo králem mezi podzimními dezerty. S tímhle moučníkem určitě zabodujete na všech frontách!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
hladká mouka 400 g + na posypání plechu
sůl 1/2 lžičky
cukr krupice 3–4 lžíce
sušené droždí 100 g
vejce 2 ks
vlažné mléko 450 ml
rostlinný olej 200 ml
švestky 1,5 kg
máslo 50 g + na vymazání pekáče
rum 2–3 lžíce
mák 30 g
Drobenka:
cukr krupice 2–3 lžíce
studené máslo 60 g
Postup
1

V míse promíchejte mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte jemné řidší těsto, skoro jako na lívance. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.

2

Troubu rozehřejte na 190 °C. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na drobenku. Větší pekáč vymažte trochou másla a vysypte moukou.

3

Vykynuté těsto nalijte do pekáče a po celém povrchu rozdělte vypeckované přepůlené švestky. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.

4

V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, seberte z něj syrovátku a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.

Článek

Švestkový litý koláč s mákem Foto:

16 receptů se švestkami a slívami

Švestky jsou náš národní poklad! Jsou tací, co tvrdí, že na vaření a pečení je jich škoda, když z nich může být ta nejlepší slivovice, ale na druhou stranu – takové...
Videa

reklama

reklama