Těsto
- droždí 30 g
- cukr krupice 80 g
- žloutek 1–2 ks
- mléko (vlažné) 300 ml
- máslo 80 g + na potření
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 špetka
Drobenka
- hrubá mouka 100 g
- mleté vlašské ořechy (nebo mandle) 50 g
- máslo 100 g
- cukr krupice 80 g
- mandlové plátky (na posypání)
Náplň
- čerstvé švestky (vypeckované a rozpůlené, případně nakrájené na čtvrtky) asi 500 g
- zakysaná smetana (případně trocha na pokapání)
Postup přípravy
- Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.
- Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.
- Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.
- Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…