Švestkový koláč s křupavou drobenkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Švestkový koláč s křupavou drobenkou  Foto:
Švestkový koláč s křupavou drobenkou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Stejně jako je tomu u ovocných knedlíků, existují i stovky receptů na jednoduché ovocné koláče, často připravované „na plechu“. Z nepřeberných možností vybíráme klasiku z vláčného kynutého těsta, korunovanou křupavou drobenkou.

Další báječné recepty ze švestek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny
Těsto:
droždí 30 g
žloutky 1–2 ks
vlažné mléko 300 ml
máslo 80 g + na potření
špetka soli
Drobenka:
mleté ořechy nebo mandle 50 g
máslo 100 g
případně mandlové lupínky na posypání
Náplň:
švestky, vypeckované a rozpůlené, případně nakrájené na čtvrtky asi 500 g
případně trocha sladké nebo zakysané smetany na pokapání
Postup
1

Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.

2

Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.

3

Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.

4

Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…

PRIMA TIP: Koláče z kynutého těsta získají úžasnou chuť a jemnost, když je před pečením ještě zakapáte smetanou (může být i zakysaná). Také můžete místo másla použít husí sádlo, těsto bude ještě vláčnější a hebčí.

Švestkový koláč s křupavou drobenkou  Foto: Švestkový koláč s křupavou drobenkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Švestkový litý koláč s mákem Foto:

25 receptů na neodolatelné koláče s letním ovocem

Jestli k létu něco patří, jsou to ovocné koláče. Sezona nabízí spoustu možností, na zahrádkách dozrává postupně spousta druhů ovoce a všem sluší použití v koláčích na...
Videa

reklama

reklama