Švestkovo-mandlový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 3 menší koláče
Švestkovo-mandlový koláč Foto:
Švestkovo-mandlový koláč
Foto: Kublanka.cz

Sezona švestek je tu! Zkuste tentokrát místo klasického koláče připravit tyto menší tartaletky s mandlovou náplní. Nejenže vypadají božsky, ale stejně tak i chutnají.

Suroviny
Těsto:
mandlová moučka 25 g
změklé máslo 110 g
vanilkový extrakt 1 lžička
menší vejce 1 ks
Náplň:
mandlová moučka 75 g
změklé máslo 75 g
vejce 1 ks
švestky 8–10 ks
Postup
1

Do středně velké mísy si prosejte hladkou mouku s 25 g cukru moučka a mandlovou moučkou. Případné hrubší části, které po prosátí zbydou, vyhoďte. Důkladně promíchejte.

2

V jiné míse si vyšlehejte změklé máslo do pěny a poté do něj zašlehejte zbývajících 25 g cukru moučka spolu s 1 lžičkou vanilkového extraktu. Do vyšlehaného másla po částech zašlehejte sypké suroviny a po jejich zapracování zašlehejte do těsta na závěr vejce.

3

Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a s pomocí roztírání těsta spodní částí dlaně o vál vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na minimálně 2 hodiny odpočinout do lednice (ideálně přes noc). Těsto podsypávejte moukou co nejméně.

4

Mezitím, co odpočívá těsto, připravte si mandlovou náplň. Mandlovou moučku a hladkou mouku prosejte do mísy a případné větší kousky odstraňte. V jiné míse si vyšlehejte do pěny změklé máslo, do kterého zašlehejte prosátý cukr moučka. Poté po částech do másla zašlehejte mandlovou moučku a následně i vejce. Mandlovou náplň dejte do uzavíratelné nádoby a nechte ji 30 minut odpočívat v lednici.

5

Troubu předehřejte na 175 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na 3 stejně velké části. Každou část rozválejte mezi dvěma vrstvami pečicího papíru a poté s nimi vyložte máslem vymazané formičky na tartaletky (průměr 12 cm). Přebytečné těsto odřízněte. Pokud by těsto příliš změklo, dejte ho na chvilku ztuhnout do lednice. Tartaletky naplňte s pomocí cukrářského sáčku připravenou mandlovou náplní a poklaďte je nakrájenými švestkami.

6

Pečte dozlatova v předehřáté troubě (3040 minut). Po upečení nechte tartaletky vychladnout na mřížce.

Švestkovo-mandlový koláč Foto:

Švestkovo-mandlový koláč Foto:

Švestkovo-mandlový koláč, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama