Švestkovo–maková marmeláda

Doba přípravy:
Počet porcí: 5 skleniček
Švestkovo–maková marmeláda  Foto:
Švestkovo–maková marmeláda
Foto: Náš modrý mák

Sezona švestek stále nekončí, a pokud jich máte hodně, asi přemýšlíte, co s nimi? Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat i marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do ní určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
vypeckované švestky 1 kg
želírovací cukr 2 : 1 500 g
mletý mák 2 velké lžíce
kyselina citronová 1 špetka
Postup
1

Vypeckované švestky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Nakonec přidejte mletý mák a řádně promíchejte.

2

Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte na pět minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte.

3

Švestkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.

Švestkovo–maková marmeláda  Foto: Švestkovo–maková marmeláda; foto: Náš modrý mák

Více informací o naší české tradiční plodině – máku najdete na www.nasmodrymak.cz

Videa

reklama

reklama