Švestková zavařenina s ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4 sklenice po 330 ml
Švestková zavařenina s ořechy Foto:
Švestková zavařenina s ořechy
Foto: Darina Křivánková

Klasickou zavařeninou ze švestek jsou povidla. Na někoho ale mohou být příliš hutná a výrazná. Zkuste švestky uchovat i v podobě výtečného džemu s pomerančem a ořechy, který se hodí na lívance, na chleba i do jogurtu či ranní kaše.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
vypeckované švestky 1 kg
menší biopomeranče 2 ks
želírovací cukr 2 : 1 500 g
vlašské ořechy 100 g
tmavý rum 75 ml
Postup
1

Promíchejte švestky, pomeranče pokrájené na plátky a cukr. Přiklopte a nechte asi hodinu odpočívat, ovoce pustí šťávu.

2

Poté přiveďte k varu a za stálého míchání na středním plameni vařte asi 1 a 1/2 hodiny do zhoustnutí. Když po dně protáhnete vařečku a zůstane po ní cestička, je hotovo. Nechte 10 minut chladnout a pak vmíchejte ořechy a rum. Naplňte do sklenic, uzavřete a na chvíli převraťte dnem vzhůru.

3

Zavařenina je výborná do jogurtu, na chleba, na lívance či palačinky.

Recept

Pečená švestková povidla  Foto:

Pečená švestková povidla

Švestková povidla jsou česká, a hlavně moravská klasika. Letos se slivky náramně urodily, takže má kromě slivovice smysl připravit i zásoby výtečných povidel. Recept pro...
Videa

reklama

reklama