Švédský vanilkový koláč s mandlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Švédský vanilkový koláč s mandlemi Foto:
Švédský vanilkový koláč s mandlemi
Foto: isifa.com

Vyzkoušejte mandlový koláč na švédský způsob. Je to netradiční dezert, který se jistě stane stálicí ve vašem cukrářském repertoáru.

Suroviny
Na koláč:
sušený strouhaný kokos 2 lžíce
velké vaječné bílky 5 ks
mleté mandle 200 g
Na náplň:
velké vaječné žloutky 5 ks
double cream (velmi tučná smetana nad 45 % tuku, prodává Marks&Spencer) 150 ml
máslo 100 g
vanilkový extrakt 2 lžičky
opražené mandlové hobliny na ozdobu 3 lžíce
šlehačka pro servírování
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Vysypte máslem vymazanou formu strouhaným kokosem.

2

Koláč: Bílky vyšlehejte dotuha, potom postupně všlehávejte cukr. Vmíchejte mleté mandle. Přendejte směs do formy a pečte 20–25 minut nebo dokud se těsto nezpevní. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout, potom korpus vyndejte z formy.

3

Náplň: Do hrnce dejte žloutky, cukr a double cream a na mírném ohni šlehejte, dokud nevznikne hustý krém. Sundejte z plotny a všlehejte máslo a vanilkový extrakt. Přelijte do mísy, přikryjte fólií, kterou dobře utěsněte, a nechte vychladnout a sesednout.

4

Krém promíchejte a rozložte na koláč a posypte madlovými hoblinkami. Pokud chcete, podávejte se šlehačkou, ačkoliv je potom zákusek trochu těžší.

Švédský vanilkový koláč s mandlemi Foto:

Švédský vanilkový koláč s mandlemi                                                                                    Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama