Švédské masové kuličky Köttbullar

Doba přípravy:
Švédské masové kuličky Köttbullar Foto:
Švédské masové kuličky Köttbullar
Foto: Coolinářka

Masové kuličky Köttbullar se smetanovou omáčkou jsou pro mnohé neodmyslitelnou součástí návštěvy obchodního domu Ikea. Abyste si tuto skandinávskou specialitu mohli připravit i doma, máme pro vás tento recept!

Suroviny
mleté vepřové maso 200 g
mleté hovězí maso 200 g
bílý rohlík 1 ks
malá cibule 1 ks
máslo 1 + 2 lžíce
vejce 1 ks
mléko 100 ml
špetka mletého nového koření
špetka mletého zázvoru
sůl, pepř
vývar 230 ml
smetana ke šlehání 200 ml
hladká mouka 1 lžíce
pikantní hořčice 1 lžička
čerstvá petrželka
brusinkový džem
Postup
1

Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka.

2

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji do sklovata na másle.

3

Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

4

Poté z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučuji namočit si ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažte na oleji ze všech stran. Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.

5

Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastku. Nechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 10 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.

6

Masové kuličky s omáčkou podávejte s čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.

Coolinářka Foto: Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama