Švédské masové kuličky

Doba přípravy:
Počet porcí: 5-6
Švédské masové kuličky Foto:
Švédské masové kuličky
Foto: Kitchenette.cz

Tyto skvělé švédské kuličky asi díky řetězcům Ikea zná úplně každý. Ale pokud nemáte důvěru k polotovarům, máme pro vás recept, podle kterého si je můžete připravit doma pěkně od základu sami.

Při přípravě omáčky můžete i trochu experimentovat. Jedna varianta je uvedena v receptu a vychází ze sladké smetany a okyselení citronem. Druhá varianta je z kysané smetany. Obě jsou fajn :) Pokud vaříte pro děti, vynechte muškátový oříšek.

Suroviny
na masové kuličky:
mleté hovězí maso 300 g
mleté vepřové maso 300 g
vejce 1 ks
mléko 100 ml
velká cibule 1 ks
ghí nebo olivový olej 1 lžíce
nasekané čerstvé bylinky (petržel, kopr, pažitka, libeček) 1 hrst
mořská sůl 1 velká špetka
nové koření 1 lžička
mletý kardamon 1/2 lžičky
na omáčku:
hovězí vývar 400 ml
hladká mouka 2 lžíce
sladká smetana 100 ml
šťáva z citronu podle chuti
mořská sůl
k servírování:
brusinkový džem
Postup
1

Cibuli nakrájejte na co nejjemnější kostičky a na tuku orestujte doměkka a dozlatova. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte. Můžete použít i kuchyňský robot.

2

Pokud nespěcháte, můžete masovou směs nechat trochu odpočinout v chladu, za jiných okolností ji rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažte na přepuštěném másle nebo na oleji ze všech stran přibližně 1015 minut.

3

Varianta druhá je kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a péct, ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut.

4

Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl, zamíchejte a zahřívejte. Jestli se kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraňte přebytečný tuk z nádoby, seškrábněte zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jste smažili na pánvi, můžete omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.)

5

Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a mírně vařte, redukujte, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselte a můžete servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.

Švédské masové kuličky Foto: Kitchenette.cz

Švédské masové kuličky. Foto: Kitchenette.cz

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama