Svatomartinská husa načerno

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Svatomartinská husa načerno  Foto:
Svatomartinská husa načerno
Foto: iStock

Také jste rádi, že se oslavy svátku svatého Martina vrátily mezi české tradice a tak pevně se ujaly? Kdy jindy budeme mít alibi k tomu přecpat se husou a všemi těmi dalšími dobrotami!

Samozřejmě, dozlatova pečená husička se zelím a knedlíkem či lokši, spláchnutá mladým vínem, to je klasika, která nesmí chybět. Ale když už budete v tom vaření a pečení, vyzkoušejte klidně později jednu překvapivou variantu, kterou vaše strávníky doslova omráčíte. Vždyť “načerno” nemusí být jen kapr!

Recept

Svatomartinská husa  Foto:

Svatomartinská husa

Na svátek sv. Martina se sluší otevřít lahev mladého vína a upéct husu. Pečte ji hezky pomalu, pozvěte rodinu či přátele a užijte si společně milý podzimní čas.
Suroviny
celá husa (nebo připravené čtvrtky) 1 ks
slanina 100 g
máslo 50 g
mrkev 4 ks
celer 1/2 ks
rybízová zavařenina
suché červené víno 300 ml
celý pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
jalovec 4 kuličky
tvrdý perník na strouhání
sušené švestky 1 šálek
Postup
1

Husu očistěte, rozčtvrťte, osolte hrubozrnnou solí a okořeňte čerstvě namletým pepřem. Na oleji vyškvařte slaninu, přidejte máslo a porce husy orestujte na pánvi ze všech stran. Husu vyjměte a ve výpeku orestujte nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu s cibulí a rybízovou zavařeninou.

2

Husu s orestovanou zeleninou vložte do pekáče, podlijte červeným vínem, přidejte koření a dolijte vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené. Táhněte doměkka v předehřáté troubě při teplotě 100 °C asi 5 hodin.

3

Když je maso křehké, vyjměte díly husy a odstraňte kuličky koření i bobkové listy.

4

Připravte si omáčku, kterou zahustěte strouhaným perníkem a pokrájenými sušenými švestkami. Vařte ještě půl hodiny.

5

Jako příloha se hodí brambory i knedlíky či lokše.

Svatomartinská husa načerno  Foto: Svatomartinská husa načerno; foto: iStock

Videa

reklama

reklama