Sušené hovězí maso – jerky

Doba přípravy:
Sušené hovězí maso Foto:
Sušené hovězí maso
Foto: Kitchen Story

Recept na domácí sušené maso je to pravé pro horlivé cestovatele a cestovatelky. Nebo jejich drahé polovičky, které jim tuto dobrotu jistě s radostí připraví. ;)

Teplota v troubě by neměla být nižší než 75 °C, protože právě díky této teplotě se zahubí všechny případné potvůrky, které by vám nemusely udělat dobře. Z celkové hmotnosti masa nakonec zbyde něco kolem 200 g sušených jerky.

 

Suroviny
hovězí pupek 750 g
celá chilli paprička 1 ks
česnek 2 stroužky
citronová tráva 1 ks
celá skořice 1 ks
sezamový nebo arašídový olej
sůl, pepř
Postup
1

Hovězí pupek je třeba naložit. Nakrájejte ho přes vlákno na tenké a co nejdelší plátky. Každý plátek osolte, opepřete a poté vložte do misky, ve které se bude maso marinovat.

2

Chilli papričku nakrájejte nadrobno, česnek spolu s citronovou trávou na tenké plátky a spolu s celou skořicí přidejte k masu.

3

Vše lehce zakápněte olejem a dobře promíchejte. Můžete použít i klasický stolní, ale sezamový nebo arašídový přidají masu další chuťovou složku. Misku zavřete a dejte marinovat ideálně přes noc. Jednou nebo dvakrát zkuste maso trošku promíchat.

4

Troubu rozehřejte na 80 °C program teplý vzduch.

5

Jednotlivé kousky masa pověste na špejle a ty vložte na mřížku do trouby. Ideálně, aby byl mezi nimi dostatečný prostor a mohl tak mezi nimi více proudit teplý vzduch. Dno trouby si vyložte alobalem, protože z masa bude dost kapat šťáva a přebytečný olej, tak aby vám ji to zbytečně nezašpinilo. Pečte přibližně 5 hodin, dokud nebude maso dostatečně vysušené.

6

Vložte do uzavíratelné nádoby.

Sušené hovězí maso 2 Foto: Sušené hovězí maso; foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Uložit

Videa

reklama

reklama