Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho  Foto:
Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho
Foto: Davis Loftus

Princip řízku, tedy plátku masa obaleného v trojobalu a osmaženého, má za sebou dlouhou historii, a chcete-li ho udělat hezčí, chutnější a křehčí, není to žádná věda.

Můžete na něj použít jakékoli maso, a když ho podáváte s nějakými těmi naloženými chuťovkami, bramborovým salátem a ostružinovým džemem, je to pohádka. Aby byly vaše řízečky dokonalé, smažte je po jednom, abyste každému věnovali patřičnou dávku lásky a péče.

Suroviny
velká vejce 2 ks
strouhanka z čerstvého pečiva 150 g
telecí nebo vepřové řízky po 110 g 4 ks
šalotka nebo malá cibule 1 ks
velká kyselá okurka 1 ks
hladkolistá petržel 4 snítky
malé kapary 1 lžíce
kvalitní ančovičky 4 filátka
máslo 4 malé hrudky
džem z černého rybízu nebo ostružin
Bramborový salát:
nové brambory 800 g
anglická hořčice 1 lžička
čerstvá pažitka 1/2 svazku (15 g)
Jablkový salát:
citron 2 ks
pevná jablka 2 ks
řeřicha potočnice nebo baby špenát 2 hrsti
Postup
1

Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo až budou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý.

2

Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.

3

Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.

4

Na jablkový salát vymačkejte šťávu z půlky citronu do mísy a přikápněte trochu olivového oleje. Jablka nakrájejte na tenká kolečka, ideálně na mandolinovém struhadle (o jadérka se nestarejte a použijte chránič prstů!), a pak je zlehka promíchejte se zálivkou. Na jablka navršte řeřichu a stébélka pažitky a před podáváním salát zlehka promíchejte.

5

Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvnímu šťastnému hostovi spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu, posypaný nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho  Foto:

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho  Foto:

Super řízek s bramborovým salátem podle Jamieho, foto: David Loftus

POHODA V KUCHYNI

Nová kuchařka Jamieho Olivera – vařte klasiku s láskou a chutí

Pohoda v kuchyni Foto:

Tahle nádherná knížka obsahuje bez jakýchkoliv pochyb Jamieho nejluxusnější, nejlepší, úplně nová a zajímavá jídla, která jsou v pravém slova smyslu také pohodová.

Jak říká Jamie „Pro mě je pohodové domácí jídlo prostě opravdu dobré a dobře uvařené, ať tím či oním způsobem. Nic víc a nic míň.“

Kuchařské knihy s poctivými a spolehlivými recepty píše Jamie už 15 let, ale teď by vás rád vzal o úroveň výš, na pomyslný́ x-tý stupeň. Receptům tady věnuje větší prostor a vypnul své obvyklé editační pomůcky, takže se může rozpovídat o všech těch poněkud excentrických, mírně ujetých detailech a přidat spoustu různých dalších pokeců a informací.

“Doufám, že se vám to bude líbit, protože ačkoliv jsem opravdu hrdý na všechny recepty samotné, je u nich navíc spousta různých zvláštností, detailů a občas i úplných šíleností, takže si budete moct vytvářet svoje vlastní pohodová jídla, která budou mít extra šmrnc. Je to o tom, že chci, aby byla opravdu dokonalá tak, aby z nich kámošům spadla čelist a vaše děcka se pohádala o ty nejlepší kousky” uvádí v knize Jamie.

Videa

reklama

reklama