Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou

Doba přípravy:
Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou Foto:
Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou
Foto: All

Pro menší počet hostů je lepší péct šunku bez kosti, ale pro větší společnost sáhněte klidně po šunce na kosti. Je to efektní dominanta stolu, problém je, aby se vám vešla do hrnce a trouby. Dobrým řešením je šunka s kostí z menšího selátka, mívá okolo 3 kg a její maso i kůže jsou jemné a šťavnaté.

Vyzkoušejte tuto dokonalou pečínku připravit podle videoreceptu:

Suroviny
šunka bez kosti, s kůží 1,5 kg
zázvorové pivo cca 2 l
hrst celého hřebíčku
Glazura:
vývar, ve kterém se vařila šunka 5 naběraček
pomerančová marmeláda 100 g
třtinový cukr 2 lžíce
mletý zázvor 1 lžička
Brusinková omáčka:
zavařené brusinky (džemu nebo kompotu) 100 g
vývar, ve kterém se vařila šunka 1 naběračka
hořčice 1 lžička
sůl
citronová šťáva 1 lžíce
máslo 1 lžíce
třtinový cukr nebo med
K podávání:
klínky pomeranče a listy polníčku
vařené, šťouchané nebo pečené brambory
Postup
1

Šunku dejte do hrnce, jen tak velkého, aby kolem ní nebylo zbytečně moc volného místa, a zalijte ji pivem. Přiveďte k varu a táhněte cca 45 minut, aby se celá prohřála.

2

Uvařenou šunku vyndejte, kůži i s tukem pod ní nakrájejte do mřížky na čtverečky (kosočtverce) a do středu každého píchněte hřebíček.

3

Všechny přísady na glazuru za občasného promíchání svařte v kastrůlku na hustý sirup.

4

Rozehřejte si troubu na 180–200 °C. Do trouby vložte plech, do něhož bude odkapávat šťáva, o patro výš dejte rošt nebo na plech postavte mřížku. Šunku potřete po obou stranách glazurou a položte na rošt, opeče se tak ze všech stran. Pečte cca 20 minut, až bude mít krásnou tmavě zlatavou kůrku.

5

V rendlíku mezitím svařte všechny suroviny kromě másla na omáčku, až bude tak akorát hustá. Vypněte ji, vmíchejte máslo a ochutnejte. Měla by být sladkokyselá a pikantní. Šunku neste na stůl v celku, aby vynikla její krása. Krájejte ji na plátky a podávejte s brusinkovou omáčkou, polníčkem a pomerančem.

6

Jako příloha se hodí různě upravené brambory – vařené, pečené s bylinkami nebo šťouchané s nasekaným pórkem.

Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou 2 Foto: Šunka se zázvorovou glazurou a brusinkovou omáčkou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo je vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n