Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší  Foto:
Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší
Foto: Svět na pánvi

Doměkka vařené maso s neobvyklou přílohou překvpivě výtečné chuti... Tento pokrm je klasika podávaná hlavně v oblasti kolem masívu Dachstein. Křenovou housku ale znají i v Dolním Rakousku, kde se podává s uzeným masem.

Suroviny
vepřová krkovice vcelku 800 g
mrkev 2 ks
celer 1/2 bulvy
sůl 1 lžička
celý černý pepř 5 kuliček
jarní cibulka na ozdobu
Křenová houska:
houska 6 ks
nastrouhaný křen 2 lžíce
čerstvá hladkolistá petrželka, nasekaná 1 lžička
mléko 900 ml
špetka soli
mletý muškátový oříšek
bílý mletý pepř
smetana 2 lžíce
Postup
1

Vepřové maso opláchněte a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložte do vroucí vody. Vařte doměkka, asi 45 minut.

2

Housky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupejte a nastrouhejte. Petrželku nasekejte najemno.

3

V hrnci převařte mléko společně s kořením, křenem a petrželkou. Přidejte housku a nechte táhnout, až houska mléko zahustí a udělá se hustší kaše. Přidejte smetanu na zjemnění.

4

Uvařené maso vyjměte, nakrájejte na plátky. Na talíř dejte křenovou housku, na ni dejte nakrájené maso a posypte nakrájenou zeleninou z vývaru. Nakonec maso posypte nakrájenou jarní cibulkou.

Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší  Foto: Svět na pánvi

Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší. Foto: Svět na pánvi

Svět na pánvi

Svět na pánvi

aneb Cesta k šéfkuchařské čepici

Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.

Každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama