Studená pórková polévka Vichysoisse

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Studená pórková polévka Vichysoisse  Foto:
Studená pórková polévka Vichysoisse
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Nedá se nic dělat, tohle je prostě svatební polévka č. 1. Hebký béžově zelený krém z pórků pojmenovaný podle známých francouzských lázní okouzluje návštěvníky restaurací i svatebčany již desítky let. A je zajímavý i tím, že se podává i vychlazený (nicméně klidně ho můžete i ohřát).

Článek

Pórkový salát s vejcem Foto:

26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli

Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní...
Suroviny
máslo 4 lžíce
pórky, pouze bílá a světle zelená část, očištěné, propláchnuté a nakrájené na plátky 8 ks
středně velké brambory nakrájené na kostičky 2 ks
drůbeží vývar 500 ml
smetana 500 ml
čerstvá pažitka
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Postup
1

Ve velkém silnostěnném hrnci rozehřejte na středně nízkém stupni máslo. Přidejte pórek a nechte ho 5 minut smažit, ale aby se nezabarvil.

2

Přidejte brambory a také je krátce osmahněte. Promíchejte, vlijte vývar a uveďte do varu. Na velmi mírném varu povařte asi 35 minut, až bude zelenina hodně měkká. Nechte ji několik minut chladnout.

3

Polévku pomalu, opatrně (je horká!) a případně po dávkách rozmixujte. Zašlehejte do ní smetanu a dochuťte ji. Na mírném plameni povařte ještě 5 minut, aby se chutě spojily. Budete-li ji podávat studenou, postavte hrnec do mísy naplněné ledovými kostkami a nechte dojít do pokojové teploty, pak ji přesuňte do ledničky. Přetáhněte ji fólií a udržuje v chladu až do podávání.

Studená pórková polévka Vichysoisse  Foto: Studená pórková polévka Vichysoisse; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Vyzkoušejte i další studené polévky, které v horkých dnech dokonale osvěží:

Recept

Melounové gazpacho  Foto:

Melounové gazpacho

Tradiční zeleninová polévka gazpacho se podává studená. Tato varianta gazpacha není jen ze zeleniny, ale skvěle ji doplňuje meloun. V parném létě prostě ideál, no ne?...

Recept

Tarator Foto:

Tarator

Bulharská polévka tarator je skvělou volbou v případě, že je venku velké teplo – nejlepší je totiž vychlazená z lednice nebo podávaná s kostkami ledu! :)

Recept

Studená španělská polévka s rajčaty – gazpacho Foto:

Studená španělská polévka s rajčaty – gazpacho

Polévky si nemusíte odpírat ani v horkém létě. Připravte si španělskou studenou polévku gazpacho. Je rychlá, zdravá, zasytí vás a příjemně osvěží.

Recept

Jahodová polévka Foto:

Jahodová polévka s proseccem

Polévku z čerstvých jahod s Proseccem servírujte jako luxusní dezert. Je to ideální letní pohoštění, kterým na své hosty jistě zapůsobíte. Kombinace sladkých jahod se...

Videa

reklama

reklama