Štrúdl od babičky

Doba přípravy:
Markétin štrúdl Foto:
Markétin štrúdl
Foto: All

Markéta se tentokrát rozhodla sáhnout do "rodinného archivu" a vytáhla babiččin recept na jablečný štrúdl. A vězte, že vám bude chutnat, jako by ho opravdu dělala i vaše babička.

Suroviny
jablko 3 kusy
rozinky 50 g
ořechy 100 g
strouhanka 1 dávka
máslo 1 dávka

Na pánvičce si orestujte nastrouhaná jablka s máslem, skořicí a cukrem. Směs nechte vychladnout. Mezitím si vyválejte klasické listové těsto, které může koupit v jakémkoliv obchodě. Svrchu si jej pomoučněte a rozválejte. Doprostřed těsta rovnoměrně rozetřete jablkovou směs, neroztírejte ji ale úplně do krajů, aby po srolování nevytekla. Nyní přichází na řadu oříšky – nejprve si je lehce nadrťte a pot jimi posypte jablka. Další přísadou jsou rozinky namočené v rumu. Nezapomeňte je ale nejprve vymačkat, aby nebyly příliš mokré. Nakonec přijde strouhanka, která pohltí případnou vlhkost z jablek a rozinek. Kdo má rád, může si strouhanku třeba opražit na másle, poté už ale nebude plnit svou „sušící“ funkci.

Přeložte přes sebe okraje, zamáčkněte konce, přeložte a zabalte. Hlavně opatrně, aby se štrúdl neprotrhl. Přeneste jej na plech vyložený pečícím papírem a položte jej spojem dolů. Do misky si rozklepněte vejce a spíše žloutkem celý štrúdl pomažte. Nakonec posypejte cukrem se skořicí, protože cukr na vrchu během pečení krásně zkaramelizuje a vytvoří křupavou kůrčičku. Štrúdl nezapomeňte také propíchat vidličkou, aby se při pečení nenafoukl. Pečte v troubě předehřátéa na 170 stupňů asi 15 minut, než štrúdl zezlátne.

Než budete štrúdl podávat, přelijte jej javorovým sirupem a ozdobte oříšky.

 

Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Videa

reklama

reklama