Strouhaná buchta

Doba přípravy:
Strouhaná buchta  Foto:
Strouhaná buchta
Foto: Pradobroty.cz

Na téhle buchtě si vytvoříte závislost. Je prostě úžasná a rozhodně stojí za trošku námahy. Odměnou vám bude dezert, za který vás budou všichni milovat.

Suroviny
Těsto:
máslo 250 g
mléko 3 lžíce
kakao 30 g
Tvarohová náplň:
bílek 4 ks
tvaroh 500 g
solamyl nebo gustin 1 lžíce
mléko 5 lžic
Postup
1

Nejprve si připravte těsto. Máslo utřete s cukrem a poté zapracujte žloutek a mléko. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem, přidejte k máslové hmotě a vypracujte pevné těsto (můžete nechat pracovat robota a třecí metlu).

2

Těsto rozdělte na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijte na spodek buchty), z každé vytvarujte váleček, zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.

3

Rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

4

Na náplň nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse smíchejte tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamíchejte do tvarohové směsi.

5

Velký plech (30 x 40 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo plech lehce namočte a vyložte pečicím papírem). Z mrazáku vyndejte jeden váleček těsta (máte-li různě velké, vezměte ten větší) a nastrouhejte ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkejte.

6

Náplň nalijte na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouhejte druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).

7

Pečte v troubě asi 30–40 minut, pak otevřete dvířka a nechte v troubě zcela vychladnout.

Strouhaná buchta  Foto:

Strouhaná buchta  Foto:

Strouhaná buchta, foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama