Středovýchodní rýže se ztraceným vejcem

Počet porcí: 4
Středovýchodní rýže se ztraceným vejcem Foto:
Středovýchodní rýže se ztraceným vejcem
Foto: isifa.com

Pokud nemáte hotovou uvařenou hnědou rýži, dejte 150 g propláchnuté hnědé rýže do hrnce s 300 ml studené vody, přiveďte do varu a vařte 20–25 minut, až bude měkká.

Suroviny
olivový olej 2 lžíce
cibule, nakrájená na kolečka 2 ks
červená čočka 100 g
cukr krupice 1 lžička
rýže basmati nebo hnědá rýže 250 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
vejce 2 ks
nasekaná čerstvá petrželka
Postup
1

Rozehřejte olej na velké pánvi a přidejte cibuli. Restujte na nízké teplotě 12–15 minut, dokud nezhnědne.

2

Čočku dejte do hrnce se 300 ml studené vody, přiveďte do varu a napůl zakryté vařte 10–15 minut, dokud se voda zcela neabsorbuje.

3

K cibuli přidejte cukr a ocet, potom zvyšte teplotu a vmíchejte do vařené čočky a rýže. Dochuťte a nechte prohřát a přitom pomalu uvařte ztracená vejce.

4

Rýžovou směs podávejte v miskách, navrch dejte vejce a posypte petrželkou.

Středovýchodní rýže se ztraceným vejcem Foto:

Středovýchodní rýže se ztraceným vejcem, Foto: isifa.com

Jak připravit ztracená vejce?

V menším rendlíku přiveďte k varu vodu, a jakmile se začne vařit, vlijte do ní lžíci octa. Vodu nesolte! Dle počtu porcí rozdělte vajíčka jednotlivě do mističek. Vodou v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Doprostřed víru vlijte jedno vajíčko. Vír se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Jakmile je bílek pevný, odstavte rendlík z plamene a nechte vejce dojít. Stačí asi 2–3 minuty. Stejně pokračujte s dalšími vejci.

Podívejte se na návodné video z pořadu Vařte jako šéf!, kde přípravu ztraceného vejce předvedl Zdeněk Pohlreich.

Videa

reklama

reklama