Středomořský salát z chobotnice a brambor

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Středomořský salát z chobotnice a brambor Foto:
Středomořský salát z chobotnice a brambor
Foto: Saveur - šťastná italská kuchyně

Chobotnice je oblíbená na středomořském i jaderském pobřeží Itálie, kde se často objevuje jako surovina v jednoduchých salátech. V tomto receptu vytváří pevná, avšak křehká struktura chobotnice kontrast ke krémovosti brambor, přičemž dohromady je skvěle váže dohromady vinný ocet s olivovým olejem.

Suroviny
chobotnice, očištěná 900 g
vinný korek 1 ks
šalotka nakrájená na tenká kolečka 1 ks
menší nové brambory 450 g
sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
červený vinný ocet 3 lžíce
hladkolistá petržel, nahrubo nasekaná 3 lžíce
Postup
1

Do hrnce dejte chobotnici, bobkové listy a korek, zalijte vodou a přiveďte k varu. Poté plamen stáhněte a zvolna vařte 30–45 minut doměkka, načež vodu slijte. Bobkové listy a korek odeberte. Nechte vychladnout a pak chobotnici nakrájejte na 2,5 cm velké kousky. Dejte stranou.

2

Šalotku namočte na 10 minut do studené vody, kterou poté slijte. Mezitím dejte brambory do hrnce s hojně osolenou vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut, dokud nejsou brambory hotové. Vodu slijte a brambory nechte trochu vychladnout. Poté prsty brambory zlehka rozdělte na kusy, načež přimíchejte chobotnici, šalotku, olej, ocet, petrželovou nať, sůl a pepř.

JAK ZPRACOVAT CHOBOTNICI

Vzhledem k tomu, že je ve Středozemním moři hojně rozšířená, je chobotnice velmi oblíbenou surovinou po celém italském pobřeží. V Benátkách ji seženete naloženou ve světlé marinádě z citronu a chilli, zatímco sicilští kuchaři ji nechávají zlehka povařit v česnekem okořeněné rajčatové omáčce. V Toskánsku tvoří společně se slávkami a krevetami základ cacciucca, klasického dušeného pokrmu z mořských plodů. Kuchaři ve Spojených státech, ale i u nás si však s chobotnicí jakožto ingrediencí tolik netykají, a tudíž je její příprava často něčím, co zvláště v nezkušeném kuchtíkovi vyvolává obavy. Pokud využijete pomoci vašeho prodavače ryb a několika rad, kterými je radno se řídit, nebudete se mít ale vůbec čeho bát.

Když chobotnici kupujete, požádejte prodavače, aby odstranil její hlavu a zobák. Jakmile tak učiní, zbyde vám pouze kruh masa s chapadly. Ta velmi důkladně opláchněte, aby na nich nezbyl žádný zbytek písku, a následně je umístěte do dostatečně velkého hrnce. Přilijte tolik vody, aby chapadla byla pod hladinou, pomalu přiveďte k varu a zvolna vařte, dokud loupací nůž lehce nepronikne masem v nejtlustším místě chapadla. Toto může trvat od 30 minut do jedné hodiny, ale i více, přičemž záleží na velikosti chobotnice. Mnoho italských kuchařů trvá na tom umístit do vody s chobotnicí též vinný korek, protože věří, že přírodní enzymy v něm obsažené pomáhají této bytosti hlubin změknout. Jiní oproti tomu korek nepoužívají, protože dle jejich názoru lze dokonalé měkkosti chobotnice dosáhnout i bez něj.

Jakmile je chobotnice hotová, vodu slijte a chapadla nechte vychladnout. Pokud nemůžete vystát pohled na kůži a přísavky, chapadlo oloupejte. Pokud je chcete použít do salátu, každé z nich nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zároveň je můžete v celku grilovat, dokud nejsou lehce opálená, načež je podávejte s půlměsíčky citronu.

Saveur - šťastná italská kuchyně Foto: Saveur: Šťastná italská kuchyně

Z redakce oblíbeného amerického kulinářského časopisu přichází i nová kultovní italská kuchařka, která nabízí 100 receptů z archivů časopisu. Fantastické recepty jsou doplněné krásnými barevnými fotografiemi a zajímavostmi o celosvětově oblíbené italské kuchyni.

Naleznete zde klasické i zcela nové recepty plné typických italských chutí, vůní a ingrediencí – zkrátka vše, co potřebujete k přípravě skvělého italského jídla.

Recepty jsou seřazeny do následujících kategorií: předkrmy, polévky a saláty, těstoviny, rizoto a pizza, maso a ryby, zelenina, dezerty.

Pusťte se do kulinářského dobrodružství s touto klasickou italskou kuchařkou!

Videa

reklama

reklama