Šťouchaná cizrna s topinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1
Šťouchaná cizrna s topinkami Foto:
Šťouchaná cizrna s topinkami
Foto: Good Mood Spoon

Pokud se vám už přejedl hummus nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco trochu jiného, máme pro vás tip na snadný, ovšem velmi chutný recept. Skvělý je i sólo se zeleninou nebo jako doplněk ke grilování.

Suroviny
cizrna 1 hrnek
bílá cibule 1 ks
několik zelených oliv
několik sušených rajčat
zralé avokádo 1 ks
sezam 1/2 hrnku
hladkolistá petrželka 1 hrst
sůl
Postup
1

Den předem namočte cizrnu, poté slijte a uvařte. Po uvaření můžete propláchnout ledovou vodou a cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat (poctivá práce viz. spodní foto). V časové tísni a při akutním hladu/chuti si vypomožte cizrnou z plechovky.

2

Sezam nasucho opražte na malé pánvičce, dokud nezavoní a nezezlátne. Hlídejte, velmi snadno se může připálit. Poté nasypte do malého mixéru, zakápněte olejem, přidejte špetku soli a vymixujte v hladkou pastu. Opět si můžete ušetřit čas i práci, pokud použijete již hotové koupené tahini.

3

Cibuli nakrájejte nadrobno, rajčata na proužky a avokádo na kostky. Všechny ingredience (i s hotovou sezamovou pastou – a nezapomeňte na citron!) přemístěte do velké mísy a vidličkou (nebo šťouchadlem na brambory) důkladně zpracujte. Pokud nechcete vynakládat brachiální sílu, několik pulzů v mixéru poslouží stejně a rychleji, ale mám raději takovou poněkud nepravidelnou strukturu výsledku, která vznikne pouze při ručním zpracování.

4

Podávejte s horkými topinkami, potřenými rostlinným máslem. Milovníci kyselejších chutí si mohou výsledek ještě zakápnout dalším citronem.

Šťouchaná cizrna s topinkami Foto: Good Mood Spoon

Šťouchaná cizrna s topinkami. Foto: Good Mood Spoon

 

Good Moon SpoonTa nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Videa

reklama

reklama