Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví Foto:
Steaky z hovězí svíčkové v espresso-chilli marinádě s glazírovanou mrkví
Foto: Česko vaří s Pohlreichem

Kvalitní steak je výtečný sám o sobě, ale klidně mu můžete dopřát i zajímavější "kabátek". Marináda s kávou a chilli mu dodá nečekaně sofistikovaný šmrnc. A pokud ho doplníte lahodnou glazírovanou mrkví, je zaručené, že si královsky pochutnáte.

Už za týden, 7. prosince, si tento recept můžete vyzkoušet naživo přímo se Zdeňkem Pohlreichem v nové kulinární show Česko vaří s Pohlreichem!

Suroviny
steaky ze svíčkové 4 ks
zrnka černé kávy nebo espresso 35 g
mleté chilli 18 g
opražená semínka římského kmínu 2 špetky
mletá sladká paprika 1 špetka
mořská sůl 1 špetka
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Glazírovaná mrkev:
malé celé karotky 700 g
máslo 50 g
cukr 1/2 lžičky
100% pomerančový džus 250 ml
lístky čerstvé hladkolisté petrželky 1 lžička
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

V hmoždíři rozdrťte semínka římského kmínu a kávová zrnka. Koření přesypejte do misky, přidejte zbylé ingredience na marinádu a vše promíchejte.

2

Steaky z hovězí svíčkové zlehka potřete olivovým olejem a rovnoměrně je potřete kávovou marinádou. Nechte odpočívat při pokojové teplotě alespoň 30 minut.

3

Zatímco maso odpočívá, připravte si karotku. V troše vodě ji uvařte téměř doměkka, počítejte přibližně 8 minut. Když je hotová, vodu slejte a karotky dejte stranou.

4

V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm karotky. Přidejte cukr, sůl a pepř. Zalejte pomerančovým džusem, promíchejte a nechte povařit asi 7 minut, dokud se džus neodpaří a karotka nezměkne. Karotky se musí v omáčce kompletně obalit. Sundejte je z plotny a uložte je na teplé místo.

5

Silnostěnnou nebo grilovací pánev lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Vložte do ní steaky a zprudka je opečte. Počítejte 2 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare, 4 minuty opékání zajistí stupeň propečení medium. Hotové steaky vyndejte, odložte na prkénko a nechte je 3 minuty odpočívat.

6

Poté maso rozdělte na talíře a servírujte s glazírovanou mrkví, ke které těsně před podáváním přidejte nasekané petrželové lístky.

Česko vaří s PohlreichemNová kuchařka!

Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.

V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!

Videa

reklama

reklama