Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou  Foto:
Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou
Foto: archiv Gurmet

Šťavnatý a křehký steak je při romantické večeři pro dva jediným přípustným „třetím do party“. Díky tomuto „parťákovi“ a hlavně elegantní omáčce z pomerančového pepře se navíc na chvilku přenesete do luxusní francouzské restaurace.

Suroviny
steaky z vysokého roštěnce, každý o výšce 2,5 cm 2 ks
olej 1 lžíce
suchý vermut (např. Cinzano dry) 4 lžíce
kuřecí vývar 100 ml
najemno nastrouhaná pomerančová kůra 1 lžíce
hrubě mletý pepř 1 lžička
sůl
Pečená zelenina:
pórek 1 ks
žampiony 4 ks
ředkvičky 6 ks
brokolice 4 růžičky
žlutá paprika 1 ks
olivový olej 4 lžíce
šťáva z jednoho pomeranče
čerstvé lístky šalvěje
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

PEČENÁ ZELENINA: Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Očištěný pórek nakrájejte na 10cm špalíky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky i brokolicové růžičky také nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy. Vše nasypte do pekáčku předem vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Pečte v troubě 20 minut.

2

Pánev se silným dnem dobře rozehřejte. Steak osušte, potřete ho po obou stranách olejem a osolte. Položte ho na pánev a grilujte 7 minut. Maso jedenkrát otočte a opět 7 minut grilujte. Takto bude připravené medium rare (středně propečené).

3

Steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte je obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout.

4

Nyní si připravte omáčku. Do pánve vlijte vermut a odvařte všechny přípečky. Přilijte vývar, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí asi 5 minut.

5

Steak přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.

Prima tip: Omáčce dodáte exotický šarm přidáním na proužky nakrájené citronové trávy (prodávají ji někteří vietnamští prodejci). Skladbu přílohy můžete bez obav změnit podle toho, co máte zrovna v lednici či ve spíži, a samozřejmě podle sezony.

Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou  Foto: archiv Gurmet

Steaky s omáčkou z pomerančového pepře a s pečenou zeleninou. Foto: archiv Gurmet

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama