Steak z vepřové panenky s pečeným celerem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Steak z vepřové panenky s pečeným celerem  Foto:
Steak z vepřové panenky s pečeným celerem
Foto: archiv Kalamáta Papadimitriou

Vepřová panenka má velmi jemnou chuť, proto jí sluší spojení s výraznější přílohou. Pečený celer získá úplně jinou - oříškovou chuť, která ještě lépe vynikne s tmavým balzamikem.

Suroviny
steaky z vepřové panenky 4 ks
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)
celer 300 g
balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou tmavý s příchutí fíků 2 lžíce
máslo 50 g
sůl
Postup
1

Vepřovou panenku nasolte, okořeňte najemno nasekanými bylinkami a nechte odležet 20 minut v pokojové teplotě. Panenku v pánvi opečte ze všech stran dozlatova a poté asi 6 minut dopékejte v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení panenku obracejte, aby šťáva rovnoměrně pronikla do celého masa.

2

Celer oloupejte, nakrájejte na větší kusy a společně s tymiánem, solí, olejem a stroužky česneku zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180 °C cca 50 minut. Po upečení celer rozkrájejte na menší kousky, které orestujte na pánvi s fíkovým balzamikovým krémem a máslem.

3

Jako přílohu podávejte pyré ze sladkých brambor nebo bramborovou kaši.

Steak z vepřové panenky s pečeným celerem  Foto:

Steak z vepřové panenky s pečeným celerem, foto archiv Kalamáta Papadimitriou

Videa

reklama

reklama