Steak s wasabi špenátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Steak s wasabi špenátem  Foto:
Steak s wasabi špenátem
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

K minutkové úpravě použijte ideálně kvalitní stařené maso, kterému nejlépe svědčí úprava medium rare. K němu servírujte tradiční přílohu netradičně dochucenou, která masu dodá patřičný říz.

Suroviny
hovězí steaky, hanger steak,, hovězí pupek nebo roštěná 4 ks (po 200 g)
drcené kuličky barevného pepře 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
olivový olej 4 lžíce
máslo 100 g
žampiony 20 ks
špenátové listy 250 g
pasta wasabi 1 lžička nebo podle chuti
Postup
1

Steaky nechte odležet zhruba 30 minut při pokojové teplotě, naklepejte je hřbetem dlaně, potřete drceným pepřem a zlehka osolte.

2

V pánvi rozehřejte olej s máslem, na 1 steak počítejte po 1 lžíci od každého a na pánev vyskládejte tolik plátků masa, aby mezi sebou měly volné místo. Pravděpodobně se na pánev vejdou po dvou. Opékejte je z každé strany dohněda, do požadovaného stupně propečení, zhruba 2–5 minut. Odložte na mřížku nad talířem a přiklopte pokličkou. Šťávu ponechte.

3

V jiné pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla, až zezlátne, vsypte houby a restujte 1 minutu, osolte, opepřete a sejměte.

4

V rendlíku rozpusťte zbylé máslo dozlatova, přidejte špenátové listy a poduste je 1 minutu. Odstavte, osolte a vmíchejte pastu wasabi.

5

Na talíř naaranžujte špenát, žampiony a maso. Přelijte vypečenou šťávou a opepřete. Můžete doplnit i kopečkem pasty wasabi.

Steak s wasabi špenátem  Foto: Steak s wasabi špenátem; foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím, na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Videa

reklama

reklama