Šťavnatý pomerančový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:
Šťavnatý pomerančový koláč
Foto: Kate´s Cuisine

V tomto krásném počasí už to chce něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový! Příprava je hrozně jednoduchá a rychlá, ale doporučujeme jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý.

Suroviny
Korpus:
máslo 200 g
vejce 3 ks
bio vanilkový cukr 20 g
namleté mandle 200 g
kukuřičná mouka na přípravu polenty 100 g
kůra ze 2 pomerančů
vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
bezlepkový kypřicí prášek
Sirup:
vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
Krém:
nasekané pistácie
Postup
1

Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů.

2

V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.

3

Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.

4

Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.

5

Po upečení nechte vychladnout.

6

Sirup: Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.

7

Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).

8

Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.

9

Krém: Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.

10

Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.)

11

Prima tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč  Foto:

Šťavnatý pomerančový koláč, foto: Kate´s Cuisine

Kate´s Cuisine Foto: V kuchyni u Kate

Jmenuji se Kateřina, žiji v Brně a již nějaký čas píši food blog Kate’s Cuisine. Vaření, pečení a psaní blogu je mou velkou radostí, koníčkem a vášní. Jídlo prostě miluji a snažím se ke každé surovině přistupovat s úctou a láskou. Každý recept tak má svůj příběh.

Na mém blogu najdete recepty, články, recenze a také videa. Budu se těšit na vaši návštěvu.

Videa

reklama

reklama