Staročeský kaldoun

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Staročeský kaldoun  Foto:
Staročeský kaldoun
Foto: archiv Billa

Klasická česká, lehce zahuštěná polévka z drůbežích drobů je dokonalý životabudič, který se v době, kdy jarní únava vrcholí, určitě hodí.

Suroviny
kuřecí droby 1 balení
strouhaná kořenová zelenina 100 g
máslo 50 g + 100 g na jíšku
hladká mouka 2 lžíce
špetka muškátového květu
sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvá hladkolistá petržel
Játrové knedlíčky:
kuřecí játra 80 g
máslo 20 g
vejce 1 ks
strouhanka 2 lžíce
mléko 2 lžíce
majoránka
česnek 1 stroužek
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Droby dejte vařit do studené vody (asi 3 litry) a mírně osolte, opepřete a ochuťte muškátovým květem. Na 50 g másla osmažte zeleninu a přidejte k drobům. Zvolna vařte hodinu a půl. Ke konci varu zahustěte polévku hladkou jíškou (na rozpuštěném másle zpěňte mouku a osmahněte). Nechte povařit a přeceďte.

2

Připravte si knedlíčky. V hluboké míse třete máslo s vejcem, solí a pepřem, přidejte rozmačkaný česnek, majoránku, strouhanku, mléko a nasekaná játra. Těsto na knedlíčky můžete také připravit v mixéru. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte strouhanku. Tvarujte malé knedlíčky a zavařujte je do vařící polévky po dobu 7–10 minut.

3

Polévku dozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou a podávejte.

Staročeský kaldoun  Foto:

Staročeský kaldoun, foto: archiv Billa

Videa

reklama

reklama