Srnčí svíčková s houbovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Srnčí svíčková s houbovou omáčkou Foto:
Srnčí svíčková s houbovou omáčkou
Foto: Kitchen Story

Tomu říkáme pořádný sváteční či víkendový oběd!

Suroviny
Plněná srnčí svíčková:
srnčí svíčková 400 g
větší šalotka 1 ks
slanina 50 g
česnek 2 stroužky
houby 50 g
tymián 2 snítky
čerstvý špenát 100 g
sůl, pepř
olej pro opečení
Srnčí vývar:
odřezky z masa
nové koření 4 ks
jalovec 3 ks
voda 500 ml
sůl, pepř
Houbová omáčka:
máslo 1 lžíce
menší šalotka 1 ks
mrkev 1 ks
houby 2 hrsti
hrst sušených hub
koňak 2 lžíce
tymián 2 snítky
srnčí (nebo hovězí) vývar 400 ml
33% smetana 100 ml
Máslové brambory:
brambory 400 g
máslo 2–3 lžíce
česnek 2 stroužky
tymián 1 snítka
Postup
1

Brambory dobře omyjte a dejte uvařit doměkka do dobře osolené vody.

2

Troubu rozpalte na 200 °C.

3

Srnčí svíčkovou očistěte od přebytečných blan a vložte je do rendlíku, ve kterém si připravíte srnčí vývar. Zalijte 500 ml vody a přidejte všechno koření – bobkový list, nové koření, jalovec –, osolte a opepřete.

4

Připravte náplň do svíčkové. Na pánvi na másle orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a slaninu. Jakmile začnou zlátnout, přidejte nakrájený česnek a houby na menší kousky. K houbám přidejte snítku tymiánu, osolte a opepřete. Těsně předtím, než je náplň hotová, přidejte listy čerstvého špenátu a nechte je rychle zavadnout. Náplň nechte lehce vychladnout, bude se s ní pracovat mnohem lépe.

5

V menší pánvi udělejte houbovou omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo, na kterém orestujte na malé kostičky nakrájenou šalotku s mrkví. Po pár minutách přidejte nakrájené houby s houbami sušenými a vše zalijte koňakem. Nechte odpařit alkohol, přidejte bobkový list, tymián a zalijte srnčím vývarem. Přiveďte k varu a nechte zredukovat alespoň na polovinu.

6

Srnčí svíčkovou rozřízněte, dobře osolte, opepřete a naplňte připravenou houbovou náplní. Pokud je potřeba, můžete si pomoci špejlí nebo párátkem, aby vám držela při sobě a nerozjela se. Na rozpálené pánvi pak svíčkovou opečte ze všech stran, aby se zatáhla, ale hlavně, aby chytla barvu. Svíčkovou pak vložte do rozpálené trouby na 7 minut, až bude maso pěkně dorůžova.

7

Uvařené brambory sceďte a opečte na pánvi s máslem. Přidejte česnek i se slupkou a snítku tymiánu.

8

K dokončení omáčky přidejte jen smetanu a nechte prohřát.

9

Srnčí svíčkovou nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Podávejte s opečenými máslovými bramborami a houbovou omáčkou s koňakem.

Srnčí svíčková s houbovou omáčkou 2 Foto:

Srnčí svíčková s houbovou omáčkou 3 Foto: Srnčí svíčková s houbovou omáčkou; foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama

\n