Srbská rybičková pomazánka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Srbská rybičková pomazánka  Foto:
Srbská rybičková pomazánka
Foto: Nakládačka na věčné časy

Pro někoho tak trochu hrozba z dětství, pro jiného nostalgická táborová večeře. V téhle rybičkové pomazánce plave pikantní makrela spolu s ajvarem, srbskou pikantní pomazánkou z pečených paprik a lilků. Skvělá volba k ostřejšímu pití nebo škvarkovým plackám.

Článek

Super recepty na pomazánky Foto:

18 receptů na nejlepší pomazánky

Receptů na pomazánky má každá rodina v zásobě bezpočet. A není divu... Pomazánka je rychle hotová, můžete ji mazat na chleba, krekry nebo do ní namáčet zeleninu, a...
Suroviny
menší uzená makrela 1 ks
menší cibule 1 ks
bílé zelí 100 g
špek 50 g
crème fraîche nebo jiný krémový sýr 300 g
majonéza 1 lžíce
strouhaný sýr 100 g
ajvar 2 lžíce
rajský protlak 1 lžička
majoránka 1/2 lžičky nebo podle chuti
čerstvě namletá hrubozrnná sůl
Postup
1

Makrelu stáhněte z kůže, vyjměte kostru a maso rozeberte na drobné kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno a zelí nakrouhejte na tenké nudličky. Špek nakrájejte na kostičky.

2

V misce utřete crème fraîche s majonézou, promíchejte s olejem a citronovou šťávou, přidejte maso, sýr, zelí a špek. Promíchejte a uložte zhruba na 15 minut do lednice.

3

Rybičkový základ promíchejte s ajvarem, rajským protlakem a majoránkou a podle chuti osolte. Dejte do sklenice s klipsem a těsnícím uzávěrem, zavřete a nechte 2–3 hodiny chladit v lednici.

Srbská rybičková pomazánka  Foto: Srbská rybičková pomazánka , Foto: Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama