Špenátový krém s uzeným lososem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Špenátový krém s uzeným lososem  Foto:
Špenátový krém s uzeným lososem
Foto: FOODLOVER.CZ

Špenát a losos k sobě prostě patří, o tom není pochyb. A ke špenátovému krému se perfektně hodí losos uzený, který dodá polévce ten pravý šmrnc.

Suroviny
listový špenát – zmrazený 650 g
mouka (hladká, ale je možné zahustit i špaldovou) 3 lžíce
smetana ke šlehání 1 kelímek
vývar (hovězí nebo zeleninový) 1 l
cibule 1 ks
máslo 1 velká lžíce
olivový olej 1 lžíce
sůl
k podávání:
toustový chléb
uzený losos
Postup
1

Cibulku nakrájejte najemno, zpěňte v hrnci na másle a oleji, zaprašte 2 lžícemi mouky a chvíli opékejte.

2

Jíšku zalévejte vařícím vývarem a vše míchejte metličkou (pozor, prská to). Malý trik na jíšku, který se vymyká všem návodům jíška musí být hodně rozpálená a vývar úplně vařící, když jím zaléváte jíšku, vše míchejte metličkou, jen je třeba dát pozor, aby se člověk nespálil, jinak je to ale osvědčená metoda, aby se neudělaly v polévce/omáčce hrudky.

3

Do vývaru přidejte špenát a vaříte cca 20 minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujte, vraťte na sporák, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá, přilijte buď jen smetanu, nebo smetanu rozkvedlanou se zbylou lžící mouky, která polévku ještě zahustí. Potom ještě cca 510 minut polévku provařte, podle toho, zda jste do smetany přidali mouku, nebo ne.

4

Podávejte s tousty a lososem.

Špenátový krém s uzeným lososem  Foto: FOODLOVER.CZ

Špenátový krém s uzeným lososem. Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama