Špenátové rizoto se šafránovou ricottou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Špenátové rizoto se šafránovou ricottou  Foto:
Špenátové rizoto se šafránovou ricottou
Foto: Michal Šajmir

Nevšední variace na italské rizoto má svěže zelenou barvu díky špenátu. Skvělou chuťovou tečku dodá ricotta ochucená šafránem.

Suroviny
Rizoto:
rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 200 g
zeleninový vývar 750 ml
středně velká šalotka, nakrájená nadrobno 1 ks
mražený sekaný špenát, rozmražený a okapaný 100 g
strouhaný parmazán 50 g
máslo 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
sůl
Šafránová ricotta:
ricotta 250 g
šafrán, drcený 5–7 g
mléko 0,5 dl
sůl
čerstvě namletý bílý pepř
Postup
1

V hlubším kastrolu rozpalte olej s jednou lžící másla, přidejte šalotku a jemně orestujte dosklovata. Poté přidejte rýži, nechte zesklovatět, vnitřek rýže by měl zůstat bílý. Poté začněte postupně po naběračkách přidávat vývar. Vždy nechte všechnu tekutinu za stálého míchání vsáknout a až poté přilijte další naběračku. Za cca 20 minut je rýže hotová.

2

Následně přidejte špenát a důkladně promíchejte. Do hotového rizota přidejte nastrouhaný parmazán, zbylou lžíci másla, zamíchejte a případně podle chuti dosolte.

3

Mezitím si připravte ricottu. V malém kastrůlku ohřejte mléko a přidejte do něj šafrán. Společně přiveďte k varu, následně odstavte a nechte úplně vystydnout. Zchlazené mléko přeceďte přes jemné sítko – mléko by mělo být silně aromatické a mělo by mít krásně sytou žloutou až oranžovou barvu. Takto připravené mléko vmíchejte do ricotty, dochuťte solí a pepřem a podávejte s rizotem.

Prima tip: Špenát můžete nahradit také najemno nasekaným medvědím česnekem, který má právě sezonu.

Špenátové rizoto se šafránovou ricottou  Foto:

Špenátové rizoto se šafránovou ricottou, foto Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama