Špenát z kopřiv

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Špenát z kopřiv  Foto:
Špenát z kopřiv
Foto: Hodně domácí

Užijte si naplno krátkou sezonu, kdy se dají nasbírat mladé výhonky kopřiv, a připravte si z nich výtečný "špenát". Je pikantní (a pozor, kopřivy po spaření už nepálí), jemný a opravdu výborný. Kopřivy spařte, rozmixujte, dejte do mrazáku a můžete mít tuhle zdravou lahůdku na stole celý rok.

Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírejte mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.

Článek

Pohrajte si s kopřivou  Foto:

Pohrajte si s kopřivou

Buďte letos kreativní a zkuste z kopřiv něco jiného než jen velikonoční nádivku.
Suroviny
čerstvé mladé kopřivy 1 velká plná mísa
vejce 2 ks
cibule 1 ks
česnek 1–2 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
mleté nové koření
nastrouhaný parmazán
sladká smetana nebo šlehačka
lahůdkové droždí (nemusí být)
Postup
1

Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařte pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky.

2

Na oleji zpěňte cibuli a přidejte spařené kopřivy, podlijte troškou vývaru z nich, osolte, přidejte nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařte.

3

Vše rozmixujte, dochuťte lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchejte dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán.

4

Podávejte s uvařenými bramborami a sázeným vejcem nebo klasicky jako přílohu k masové pečínce nebo plněným knedlíkům.

Špenát z kopřiv  Foto: Špenát z kopřiv; foto: Hodně domácí

Hodně domácí blog

Hodně domácí - portrét Foto:

Svůj život jsem zasvětila fotografii. Fotím převážně lidi. Reklamy, svatby, rodinné focení, někdy i produktovou fotografii.

Během mé kariéry mě však dohnal můj životní styl a začala jsem mít zdravotní problémy. Měla jsem pocit, že možná už nebudu moct ani pracovat a to mě natolik vyděsilo, že jsem se rozhodla změnit život a stravovací návyky od základu. Mám rodinu, o kterou mě baví se starat, vařit jim domácí jídlo a tím je motivovat k tomu, aby se vydali stejnou cestou. Je to přesně tak, jak se říká : "Láska prochází žaludkem a jste to, co jíte."

Proto jsem se rozhodla, že se s vámi na blogu Hodně domácí podělím o mé recepty, které jsou jednoduché, nevyžadují příliš mnoho času a jsou především zdravé. Tedy většina.

Užijte si jich, stejně tak jako života!

Videa

reklama

reklama