Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Špecle  se slaninou, žampióny a šalvějí Foto:
Špecle se slaninou, žampióny a šalvějí
Foto: Hermína / Prima

Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, a odložte je na papírový ubrousek. Při podávání jimi špecle posypte. Pokud špecle ihned nepodáváte, promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
sůl 1/2 lžičky
vejce 4 ks
máslo 1 lžíce
mléko nebo sodovka 100–200 ml
řepkový olej 1 lžíce
prorostlá anglická slanina nebo uzený špek 150 g
žampiony 400 g
šalvěj 20 lístků
smetana ke šlehání 100 ml
ementál 100 g
petržel 1 hrst
sůl
čerstvě drcený pepř
Postup
1

Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě chvíli odpočívat, zhruba 10–15 minut.

2

Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje, pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část nastrouhaného ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.

3

Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky a promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.

Videa

reklama

reklama