Španělský ptáček

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Španělský ptáček  Foto:
Španělský ptáček
Foto: archiv Pražské řeznictví

Česká klasika, kterou si s oblibou dáváme v restauracích a málokdy vaříme doma, má pověst jídla složitého na přípravu. Podle našeho receptu tuhle lahůdku ale uvaříte s přehledem! A pamatujte, výsledek vždy stojí a padá s kvalitou použitých surovin...

Suroviny
plátky z hovězí kýty 2 ks (celkem asi 300 g)
natvrdo uvařené vejce 1 ks
kyselá okurka 1 ks
plnotučná hořčice 3 lžíce
párek 1 ks
cibule 3 ks
sádlo 1 lžíce
špek 40 g
hladká mouka 1 lžíce
hovězí vývar 500 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Hovězí plátky naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Po jedné straně potřete hořčicí. Na jeden (užší) konec plátku položte rozkrojené vejce, půlku kyselé okurky, kousek párku a malý klínek cibule. Při rolování se snažte strany plátku masa přehýbat dovnitř, aby se roláda dobře uzavřela. Omotejte kuchyňským provázkem nebo použijte speciální skřipce na závitky.

2

Zbylou cibuli a špek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte sádlo a ptáčky opečte ze všech stran. Maso vyndejte na talíř. Do výpeku nasypte cibuli a špek a pozvolna opékejte dohněda. Zaprašte moukou a opět zarestujte. Zalijte vývarem, přidejte lžíci hořčice a promíchejte. Ptáčky vložte zpět, přiklopte hrnec a pozvolna duste asi 1,5 hodiny.

3

Měkké rolády vyjměte z hrnce, omáčku propasírujte, dochuťte případně solí a pepřem.

4

Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.

Španělský ptáček  Foto: Španělský ptáček , Foto: archiv Pražské řeznictví

Vyzkoušejte i další klasické české recepty:

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Videa

reklama

reklama