Španělská dušená hovězí oháňka s klobáskou chorizo

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Španělská dušená hovězí oháňka s klobáskou chorizo Foto:
Španělská dušená hovězí oháňka s klobáskou chorizo
Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Hovězí oháňka je dalším příkladem málo známého masa, které se dlouhou úpravou dokáže proměnit ve vytříbenou lahůdku. Sluší mu zelenina a hutná kaše, podávejte ho s bramborovou či fazolovou a plným červeným vínem.

Výborné recepty ze všech koutů světa, které snadno připravíte v pomalém hrnci nebo v troubě, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...
Suroviny
sůl a čerstvě namletý pepř
hovězí oháňka 2 kg
olivový olej 3 lžíce
cibule 1 ks
mrkev 2 ks
česnek 2 stroužky
bílé víno 500 ml
kuřecí vývar 500 ml
menší klobásky chorizo 2 ks
mletá uzená paprika 2 lžičky
najemno nastrouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
lístky čerstvého rozmarýnu 2 snítky
krájená rajčata v konzervě 2 plechovky (800 g)
hladkolistá petržel k podávání
Postup
1

V POMALÉM HRNCI: Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky, obalte je v mouce a přebytečnou oklepejte.

2

V ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.

3

Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol a po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele. Promíchejte, přiklopte a vařte 9 hodin na nízkém stupni, až se oháňka začne oddělovat od kosti. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.

4

V TROUBĚ: Troubu předehřejte na 150 °C. Mouku vsypte do mísy, osolte ji a opepřete. Oháňku nakrájejte na 5cm kousky a obalte ji v mouce, přebytečnou oklepejte.

5

Ve velké zapékací míse s pokličkou rozehřejte 1 lžíci oleje na střední stupeň a opékejte polovinu masa 6 minut z obou stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky. Vlijte další lžíci oleje a opečte na ní zbylé maso.

6

Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, mrkev na kostičky, česnek podrťte. Snižte teplotu na střední, rozehřejte zbylý olej a opékejte cibuli, česnek a mrkev zhruba 5 minut. Přilijte víno, nechte odpařit alkohol, po 5 minutách přisypte zbylé suroviny kromě petržele a promíchejte.

7

Z pečicího papíru vystřihněte tvar přesně kopírující zapékací mísu a položte ho na hladinu. Přiklopte pokličkou a pečte 3 hodiny v troubě, až se oháňka začne oddělovat od kosti. V polovině pečení oháňku otočte. Tuk na povrchu odstraňte, ozdobte lístky petržele a podávejte.

PRIMA TIP: Na fazolovou kaši namočte bílé fazole přes noc do vody, slijte je a uvařte v nové vodě hodně doměkka. Rozmixujte je, přilijte několik lžic olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama