Špaldový koláč s příchutí čaje matcha

Doba přípravy:
Špaldový koláč s příchutí čaje Matcha Foto:
Špaldový koláč s příchutí čaje Matcha
Foto: Pěkně vypečený blog

Fantastický koláč s pudinkem z čaje matcha, zdobený nádhernými ostružinami. Netradiční dezert, který stojí za to vyzkoušet!

Suroviny
Korpus:
špaldová mouka 240 g
máslo 125 g
špetka soli
vejce 1 ks
studená voda 1 lžíce
Náplň:
mléko 500 ml
žloutky 5 ks
domácí vanilkový cukr 2 a 1/2 lžíce
máslo 50 g
zelený čaj matcha 1 vrchovatá lžíce
kukuřičný škrob 2 lžíce
vanilkové aroma (popř. mletá vanilka)
špetka soli
ostružiny
Postup
1

Korpus: Z mouky, cukru a másla vytvořte ručně drobenku, poté přidejte vejce a vodu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně hodinu odpočívat. Před koncem této doby předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.

2

Jakmile je těsto odpočaté, nastrouhejte ho na hrubém struhadle do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem (24 × 24 cm), rozprostřete po celé formě, namačkejte prsty a vytvořte i okraje. Těsto propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír, zasypejte fazolemi (ty zajistí, aby těsto při pečení nevyrostlo) a pečte 20 minut.

3

Poté opatrně odstraňte pečicí papír s fazolemi a korpus ještě vraťte přibližně na 8 minut do trouby. Po upečení nechte lehce vystydnout.

4

Krém: Mléko s vanilkou a cukrem přiveďte k varu a odstavte. Odeberte hrneček mléka, do kterého vmíchejte čajový prášek matcha a kukuřičný škrob, důkladně prošlehejte. Zvlášť lehce vyšlehejte také žloutky, které pak společně s hrnečkem mléka s matchou a škrobem vmíchejte do hrnce s mlékem a cukrem.

5

Hrnec vraťte na sporák (mírný plamen). Krém zhoustne poměrně rychle, za stálého míchání vařte maximálně 2 minuty. Odstraňte ze zdroje tepla a opatrně vmíchejte máslo.

6

Poté krém nalijte na korpus, nechte vystydnout na pokojovou teplotu, ozdobte ostružinami a v lednici nechte odpočívat minimálně 3 hodiny. Před podáváním dozdobte mátou.

Špaldový koláč s příchutí čaje Matcha 2 Foto: Špaldový koláč s příchutí čaje Matcha; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama