Špaldový chlebíček s banány a borůvkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Špaldový chlebíček s banány a borůvkami  Foto:
Špaldový chlebíček s banány a borůvkami
Foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Vláčný banánový chlebíček se doslazuje přírodními cukry, které jsou v banánech a borůvkách, a trochou medu. Žádaný nízký glykemický index má med květový. Borůvky svoji barvu získaly díky pigmentům anthokyaninů. Tyto fytoživiny fungují jako silné antioxidanty a mají i protizánětlivé účinky.

Článek

Banánový chlebíček  Foto:

Využijte přezrálé banány a upečte si banánový chlebíček! Máme pro vás 7 skvělých receptů!

Tento báječný dezert je oblíbený na celém světě. I v Čechách už si našel své příznivce, ale nejvíc fanoušků má určitě v USA, Austrálii, na Novém Zélandu, ve Velké Británii...
Suroviny
olivový olej na vymazání formy
mletá skořice 2 lžičky
jedlá soda 1,5 lžičky
čerstvé nebo mražené borůvky 100 g
zralé banány 3 ks
vejce 3 ks
květový med nebo javorový sirup 90 g
makadamový olej 60 ml
přírodní vanilkový extrakt nebo dřeň 1 lžička
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C a pekáč o rozměrech 10 x 20 cm vymažte olejem. Dno a strany vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraje.

2

Do velké mísy prosejte mouku, promíchejte se skořicí, sodou, vločkami a borůvkami. Nepropadnou se tak při pečení na dno. Uprostřed vytvořte důlek.

3

Banán rozmačkejte vidličkou a zlehka prošlehejte nebo promíchejte s vejcem, medem, olejem a vanilkou. Směs vlijte do důlku v mouce a hněťte, až se vše dobře spojí. Těsto rozetřete rovnoměrně do pekáče a uhlaďte povrch lžící. Pečte 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde ven suchá či jen s pár vlhkými drobečky. Pokud chlebíček příliš rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Upečený chlebíček vyjměte, nechte 5 minut stát a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.

PRIMA TIP: K doslazení chlebíčku postačí banány. Upečte je ve slupce v troubě předehřáté na 160 °C, až zčernají, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte, nechte mírně zchladnout, oloupejte a rozmačkejte. Upečením zesládnou.

Špaldový chlebíček s banány a borůvkami  Foto: Špaldový chlebíček s banány a borůvkami; foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Pravé a lahodné jídlo: více než 100 receptů z neupravených potravin pro vaše zdraví a pohodu

Pravé a lahodné jídlo Foto:

Chrissy Freer

Žijeme ve světě, který je plný nejrůznějších diet a poruch příjmu potravy. Skutečně si nejsme schopni najít čas, abychom si jídlo opravdu vychutnali? A vychutnali si ho v průmyslově nezpracované zdravé podobě, která nám dodá pořádnou dávku energie a elánu?

To, že v současné době děláme něco špatně, ukazují i zvyšující se počty diabetiků a lidí s podrážděným zažívacím ústrojím. Také velmi časté potravinové alergie a nesnášenlivosti mluví jasnou řečí.

Myšlenka, že by nám měly pomoct diety se sníženým obsahem tuku nebo nízkotučné potraviny, už není zcela aktuální. Ve skutečnosti právě tyto potraviny jsou často zpracovávány potravinářským průmyslem. Aby se totiž zachovala chuť a prodloužila jejich expirační doba, jsou plné cukrů, zahušťovadel a stabilizátorů.

V této knize vám výživová poradkyně, autorka receptů a maminka Chrissy Freer ukáže, jak rychle a snadno připravit pokrmy z pravých potravin. Tyto lahodné recepty určitě rádi připravíte pro vaši rodinu i pro přátele. Zamilujte se do pravých potravin!

Vydalo nakladatelství Omega

Videa

reklama

reklama