Spaghetti alle cozze – s mušlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Spaghetti alle cozze  Foto:
Spaghetti alle cozze
Foto: Thinkfood.cz

Fantastické jídlo, které vás víc než co jiné přenese zpátky na dovolenou u moře. Vychutnejte si výborný recept od bloggerky Kateřiny z webu ThinkFood.cz i s jejími postřehy a podrobnými radami, jak slávky dobře připravit.

Při víkendovém nákupu a nahlížení do boxů plných ledové tříště a čerstvých ryb jsem dostala chuť na slávky. Vypadaly skvěle, čerstvě, takže jsem s nimi hrdinsky zachrastila v síťce u kasy a jela je domů proměnit ve fantastickou středomořskou večeři.

Pár poznámek ke slávkám předem. Slávky jsou velmi delikátní mušle, známé především z belgické, francouzské a italské kuchyně. Chovají se na nylonových lanech pevně ukotvených ke dnu. Rostou 12 až 14 měsíců a pak se oddělují od lan, čistí a plní do plastových sítěk, ve kterých dále putují na trh. Kromě toho, že výborně chutnají, jsou i velmi zdravé. Mají nízký obsah kalorií a mnoho železa, manganu, zinku, draslíku, vitamínů skupiny B a vitamín C. Jedinečného chuťového zážitku docílíte jen s těmi živými. Seženete je v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody za cenu kolem 150–200 Kč za kilo.

Před přípravou je důležité jejich skladování a čištění. Po přinesení domů slávky vyndejte ze sáčku (mohly by se udusit) a uchovejte je v míse přikryté vlhkým ubrouskem. V nejchladnější části lednice vydrží maximálně 24 hodin. Rozhodně je neskladujte ve vodě z vodovodu nebo na ledu ze sladké vody. Před zpracováním slávky opláchněte tekoucí vodou a odložte do cedníku. Písek odstraňte kartáčkem, nečistoty z lastury oškrábejte příborovým nožem a otrhejte veškerá zbylá vlákna. Slávky musí zůstat po omývání uzavřené, pokud je některá otevřená, mírně na ní poklepejte a když se nezavře, vyhoďte ji, je mrtvá.

Suroviny
kvalitní špagety ze semoliny 500 g
čerstvé slávky 1 kg
česnek 5 stroužků
citron 1 ks
hladkolistá petržel 1 svazek
krájená rajčata 1 konzerva
suché bílé víno 2 dcl
mořská sůl
Postup
1

Jakmile jste provedli třídění a čištění slávek, pusťte se do vaření. Do velkého hrnce dejte vařit kvalitní semolinové špagety, klasika na al dente.

2

Oloupejte a nakrájejte nadrobno šalotky a česnek. Do dalšího velkého hrnce nalijte asi deci olivového oleje a nechte cibulku a česnek lehce zpěnit. Pak přidejte slávky. Pořádně to zasyčí, tak se nelekněte. Slávky 2 minutky restujte, začnou pěkně pouštět vodu. Podlijte je bílým vínem a nechte odpařit alkohol.

3

Pak přidejte pokrájenou chilli papričku a sekaná rajčata. To, co zbyde v konzervě, vypláchněte trochou vody a přilijte k mušlím. Přikopte hrnec a 3–5 minut duste. Na závěr přidejte pořádnou hrst sekané petrželky a šťávu z celého citronu.

4

Těstoviny slijte a nandejte porci na talíř. Přidejte k nim slávky s omáčkou. Vše elegantně promíchejte (neservírujte žádný opatlaný talíř), zasypte petrželkou a zastříkněte olivovým olejem. Podávejte s bílým pečivem, bílým vínem, s extra citronovými čtvrtkami, dobrou muzikou a talířem na lastury. Ciao cozze, ci vediamo pronto!

Spaghetti alle cozze  Foto: Thinkfood.cz

Spaghetti alle cozze. Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama