Spaghetti alla puttanesca

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Spaghetti alla puttanesca  Foto:
Spaghetti alla puttanesca
Foto: Thinkfood.cz

Kateřina z foodblogu ThinkFood.cz se s námi podělila o svůj recept na Spaghetti alla puttanesca. Co o něm sama autorka říká?

"Po těstovinách alla carbonara mám omáčku původem z jižní Itálie plnou rybích chutí a šťavnatého rajčatového suga ráda asi nejvíce. Začínám pozorovat, že puttanescu jíme zpravidla v pátek. Asi proto, že koncem týdne už nezbývá moc sil na složité variace, které si raději nechávám na víkend. Puttanescu zvládnete za 15 minut a nasytí celou famílii čítající 4 – 6 hlav. Allora…"

Suroviny
špagety 500 g
kvalitní rajčatové pyré nebo sekaná rajčata 800 ml
hladkolistá petržel 1 svazek
tuňák v oleji 1 velká konzerva
ančovičky 8 filátek
kapary 1 hrst
černé olivy s peckou 1 hrst
česnek 2 stroužky
mletá skořice 1 špetka
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Do velkého hrnce nalijte dostatek vody pro těstoviny. Vodu osolte, přiveďte k varu a vložte do ní špagety. Vařte je 8 – 10 minut.

2

Mezitím rozpalte velkou pánev. Celý svazek petržele nasekejte, ale stonky a listy si na prkně rozdělte. Na zahřátou pánev nalijte olej z tuňákové konzervy a přidejte stonky petržele. Jdou do pánve jako první, budou sladké a měkké. Pak tam vyklopte tuňáka a filety ančoviček, které trochu rozmačkejte vařečkou. Můžete přidat i olej z ančoviček, ať je omáčka pěkně výrazná.

3

Dále jde do pánve hrst kapar a rozmačkané stroužky česneku. Vše na pánvi párkrát prohoďte, přidejte špetku skořice a rajčatové sugo. Nechte na plameni zvolna probublávat. Ochutnejte, osolte a opepřete.

4

Pokud jsou u stolu děti, odeberte právě teď pár naběraček omáčky bokem, dříve než přidáte chilli. Omáčku po přidání papričky ještě chvilku povařte. Vezměte hrst černých oliv a jednu podruhé do omáčky přidejte. Mezi prsty zmáčkněte olivu, šťáva z ní je další chutí pro vaši omáčku. Pecky vyhoďte.

5

Pasta by už měla být al dente, tak ji pomocí kleští jen přeházejte na pánev do omáčky. Vodu zbytečně neokapávejte, pomůže těstovinám lépe absorbovat sugo. Těstoviny v pánvi promíchejte a servírujte na talíř. Na závěr posypte pastu nasekanými listy petržele a zastříkněte ji olivovým olejem.

Spaghetti alla puttanesca  Foto: Thinkfood.cz

Spaghetti alla puttanesca , Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama