Špagety s cuketou z jedné pánve

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Špagety s cuketou z jedné pánve Foto:
Špagety s cuketou z jedné pánve
Foto: Kitchenette.cz

Tento recept je ideální do sbírky rychlých domácích receptů, když nemáte příliš čas plánovat a potřebujete vykouzlit s dítětem v ruce, telefonem na uchu a poloprázdnou ledničkou něco dobrého k večeři. S drobnou „šalvějovou“ úpravou povznesete recept na vyšší kulinární level.

Suroviny
Na základní recept:
střední cuketa 2 ks
mořská sůl
čerstvé nebo sušené těstoviny
parmazán 100–150 g
česnek 1 stroužek
Na šalvějovou úpravu:
čerstvá šalvěj 12 lístků
ghí (přepuštěné máslo) 4 lžíce
Postup
1

Nastrouhejte omyté cukety na středně silné nudličky. Všechny je dejte do sítka nebo cedníku, lehce posolte (přibližně tak půl lžičkou soli), promíchejte a nechte vykapat. Mezitím dejte vařit velký hrnec se silně osolenou vodou. Italové tvrdí, že hrnec by měl být opravdu velký, aby byl poměr vody ku těstovinám několikanásobný. Alespoň 1 l vody na 100 g sušených těstovin!

2

Já jsem si dovolila recept ještě trošku vyladit šalvějovým máslem. Tedy tento krok můžete následovat a nebo také vynechat. Ve velké pánvi rozpusťte přepuštěné máslo (nepřepuštěné bude také fajn, jen buďte opatrní a nepřepalte ho, můžete pracovat i s olivovým olejem) a přidejte lístky šalvěje. Pomalu smažte, dokud se lístky nestatnou krásně křupavé jako chipsy. Uvolní se nádherné aroma! Lístky opatrně vyjměte z pánve a nechte si je stranou. Potom už nepřidávejte olivový olej, který je v základním receptu uveden.

3

Do velké pánve s šalvějovým máslem (pokud jste nepřeskočili krok 2.) nebo do servírovací mísy s 3 lžícemi extra panenského olivového oleje dejte těstoviny uvařené al-dente, všechny okapané cukety, propasírovaný česnek, parmazán, (chilli) a dobře promíchejte. Můžete ihned servírovat, a pokud se vám líbila šalvějová úprava, zbylo vám 12 lístků křupavé šalvěje. Dejte 3 na vrch každé porce. Podle chuti můžete každou porci ještě vyladit čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.

Špagety s cuketou z jedné pánve Foto:

Špagety s cuketou z jedné pánve Foto:

Špagety s cuketou z jedné pánve, foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama