Špagetový koláč podle Jamieho Olivera

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Špagetový koláč podle Jamieho Olivera  Foto:
Špagetový koláč podle Jamieho Olivera
Foto: Marek Kučera

Vtipný příspěvek do receptáře milovníků těstovin a těch, kdo rádi budují ze zbylého stavebního materiálu luxusní nadstavby. Posílá vám ho Jamie Oliver.

Článek

Parádní recepty na milované špagety Foto:

16 parádních receptů na oblíbené špagety

Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
Suroviny
velká vejce 4 ks
vyzrálý čedar, nastrouhaný 60 g
měkčí plísňový sýr nebo sýr s modrou plísní (Jamie používá stilton) 60 g
špenátové lístky, propláchnuté a osušené 2 velké hrsti
čerstvá chilli paprička, zbavená semínek a nadrobno nakrájená 1 ks
sušená rajčata v oleji, scezená a nahrubo nakrájená 140 g
uvařené špagety 400 g (v suchém stavu)
máslo 1 hrudka
čerstvá šalvěj, jen lístky několik snítek
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse prošlehejte smetanu s vejci s pořádnou špetkou soli a pepře. Přidejte nastrouhaný čedar a většinu pikantního sýra, špenát, chilli papričku, rajčata a uvařené špagety. Zlehka vše promíchejte.

2

Máslo rozehřejte v ohnivzdorné kulaté formě a tou zakružte, aby se rozlilo po dně. Opatrně vlijte špagetovou směs a formou potřeste, aby se rovnoměrně usadila. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až začne koláč na povrchu zlátnout. V téhle chvíli ho vyndejte z trouby a na povrchu vytvořte obrácenou lžící prohlubně, do kterých dejte nakrájené lístky šalvěje, promíchané s trochou oleje, a kousky zbylého pikantního sýra.

3

Vraťte do trouby a pečte ještě asi 10 minut, až bude koláč na povrchu křupavý. Nechte ho pár minut odpočívat a pak krájejte na řezy. Je skvělý s nějakým zeleným salátem.

4

PRIMA TIP: S výběrem sýrů si můžete pohrát. Základem je dobře rozpustný tvrdý sýr – ideálně čedar, ale lze použít i goudu nebo ementál. A pro výraznou chuť zvolte jako druhý sýr nějaký hodně "voňavý" nebo pikantní. Hodí se brie, camembert, ale i kozí sýr. Patrioti můžou vyzkoušet netradičně využít olomoucké tvarůžky :)

Špagetový koláč podle Jamieho Olivera  Foto: Špagetový koláč podle Jamieho Olivera; foto: Marek Kučera

Další originální recepty z těstovin najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Videa

reklama

reklama