Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu  Foto:
Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Pokud hledáte lehčí a zdravější alternativu k těstovinám, zkuste využít špagetovou dýni. Po upečení se její dužina promění v báječné zeleninové nudličky, které můžete servírovat s oblíbenou omáčkou.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
větší špagetová dýně 1 ks
olivový olej 4 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
červená cibule 2 ks
grilovací klobása (např. italská salsiccia nebo vinná klobása) 200 g
větší hnědé žampiony 6 ks (cca 250 g)
čerstvý rozmarýn 1 snítka
šalvěj 1 snítka nebo trochu sušené
bílé víno 150 ml
hladkolistá petržel k posypání
Postup
1

Špagetovou dýni rozkrojte na poloviny, vyndejte semínka (schovejte si je, výborně se vylupují a zobou večer u filmu), vnitřek potřete dvěma lžícemi olivového oleje a osolte, zabalte do alobalu a dejte péct rozkrojenou stranou nahoru do trouby na 200 °C. Pečte 45 minut a mezitím si připravte omáčku.

2

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, cibuli nakrájejte na kolečka, opékejte je cca 3 minuty na oleji, pak přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opékejte dalších několik minut, dokud není klobása pěkně opečená. Pak teprve přidejte očištěné žampiony pokrájené na plátky a opékejte několik minut, až se z žampionů vypeče voda a získají zlatavou barvu. Zalijte trochou bílého vína, nechte vyvařit. Zalijte smetanou, nechte pár minut prohřívat, dokud se trochu nezredukuje, a ve chvíli, kdy budete mít správně hustou omáčku, je hotovo.

3

Upečenou dýni opatrně vybalte z alobalu. Pokud je správně upečená, půjde vám její dužnina velmi jednoduše vytahovat vidličkou ve formě pěkných provázků – “špaget”. Tyto špagety dávejte rovnou do pánve s omáčkou, ale nijak zuřivě je nevmíchávejte, nechte je tam ve formě hnízd, aby se zbytečně neporušila jejich pěkná struktura. Lehce obojí promícháte jen při nandavání na talíř, při kterém se vám špagety s omáčkou přirozeně promíchají. Na talíři postrouhejte parmazánem a ozdobte lístky čerstvého tymiánu a petrželkou.

4

PRIMA TIP: Uvařené půlky dýní použijte, aniž byste odstraňovali slupku a připravenou omáčku či náplň umístěte přímo do nich.

Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu  Foto: Špagetová dýně s omáčkou z žampionů, klobásky a parmazánu; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama