Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy  Foto:
Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy
Foto: All

Další z řady receptů od Karolíny Kamberské. Tentokrát připravila šoulet – tradiční pokrm z hrachu a krup, k němu uzený bůček a lehký salátek z červené řepy.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Šoulet s uzeným bůčkem:
sušený hrách 200 g
ječné kroupy 200 g
sádlo 2 lžíce
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
uzený bok vcelku, bez kosti 800 g
sůl
mletý zázvor 1/2 lžičky
Salát z červené řepy:
červená řepa 2 ks
olivový olej 1 lžíce
šťáva z půlky citronu
med 1 lžíce
sůl
mletý pepř
dýňová semínka nebo klíčky fazolí mungo či řeřicha k podávání
Postup
1

Hrách namočte den předem do studené vody, aby nabobtnal. Kroupy namočte na 4 hodiny. V den přípravy šouletu vyměňte vodu a hrách uvařte doměkka v dvojnásobném množství čisté vody, v druhém hrnci uvařte stejně kroupy. Když je obojí měkké, slijte vodu a kroupy propláchněte od šlemu.

2

V jednom z hrnců hrách a kroupy smíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a zázvor. Na jedné lžíci sádla opečte nakrájené cibule do sklovita a vmíchejte ji do směsi.

3

Troubu si rozpalte na 180 °C. Pekáč vymažte zbylým sádlem a dejte do něj směs na šoulet. Bůček nakrájejte na plátky silné 1–1,5 cm a naklaďte je nahoru na šoulet. Dejte na 20 minut do trouby. Šoulet se lehce zapeče a šťáva vypečená z bůčku ho krásně ochutí.

4

Ozdobte bylinkami a podávejte se salátem.

5

Salát z červené řepy se smetanou: Řepu oloupejte škrabkou a nastrouhejte na velmi jemné plátky, nejlépe na mandolíně. Z ostatních přísad kromě smetany si umíchejte zálivku a tu pak dobře promíchejte s řepou. Dejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte v chladničce aspoň dvě hodiny odpočívat. Chcete-li, ozdobte salát nasucho opraženými dýňovými semínky nebo klíčky fazolí mungo či výhonky řeřichy.

6

Podávejte s kopečkem kysané smetany.

Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy  Foto:

Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy  Foto:

Šoulet s uzeným bůčkem a salát z červené řepy                   Foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama