Soba nudle s lilkem a mangem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Soba nudle s lilkem a mangem  Foto:
Soba nudle s lilkem a mangem
Foto: archiv Hojnost

Tento báječný pokrm vděčí za svou přitažlivost svěžesti studených pohankových nudlí, sladké ostrosti dresinku a pižmové vůni manga. Můžete ho podávat jako vydatný předkrm nebo přidáním smaženého pevného tofu proměnit v lehké hlavní jídlo.

Suroviny
rýžový ocet 120 ml
česnek, prolisovaný 2 stroužky
čerstvá červená chilli paprička nakrájená nadrobno 1/2 ks
sezamový olej 1 lžička
šťáva a nastrouhaná kůra z jedné limetky
lilek nakrájený na 2cm kostky 2 ks
soba nudle 250 g
velké zralé mango nakrájené na kousky 1 ks
čerstvá bazalka, nakrájená (lze použít i thajská bazalka) 40 g
čerstvý koriandr nakrájený 40 g
červená cibule nakrájená na velmi tenké plátky 1/2 ks
sůl
Postup
1

Nejprve připravte dresink. V malém rendlíku ohřívejte opatrně necelou minutu ocet, cukr a 1/2 lžičky soli. Jakmile se cukr rozpustí, rendlík odstavte a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Nechte vychladnout, potom přidejte limetovou kůru a šťávu.

2

Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm ve třech nebo čtyřech dávkách osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte důkladně solí a nechte okapat.

3

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a za občasného zamíchání v ní uvařte nudle al dente. Měly by být hotové během 5–8 minut. Sceďte je a propláchněte studenou tekoucí vodou. Snažte se jí co nejvíc vytřást. Nudle nechte oschnout na ubrousku.

4

Pak vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1–2 hodiny rozležet. Těsně před podáváním do něho vmíchejte zbývající bylinky a upravte ho na velký talíř.

Soba nudle s lilkem a mangem  Foto:

Soba nudle s lilkem a mangem, foto: Hojnost

HOJNOST

Hojnost Foto:

Yotam Ottolenghi

Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně, ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny.

Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečných) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.

(SLOVART)

Videa

reklama

reklama