Snídaňové housky

Doba přípravy:
Počet porcí: 18 ks
Snídaňové housky Foto:
Snídaňové housky
Foto: Kublanka.cz

Nad pravé poctivé domácí pečivo není. Vyzkoušejte tentokrát místo chleba upéct housky. Je to trochu pracnější, ale rána budou odteď mnohem lepší!

Suroviny
vlažné plnotučné mléko 350 ml
změklé máslo 30 g
instatní droždí 7 g
sůl 1,5 lžičky
vejce 2 ks
bílý sezam na posypání
Postup
1

Ve vlažném mléce rozmíchejte instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se na hladině začnou tvořit bublinky (za cca 5 minut), přilijte ke směsi slunečnicový olej a přidejte 1 vejce. Dobře promíchejte.

2

Ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se solí. Přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte (promněte) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidejte 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněťte na pracovní ploše, kterou jemně potřete papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypávejte. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Vykynuté těsto vyklopte na naolejovanou pracovní plochu a rozdělte ho na 18 stejných dílů, které zakryjte potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválejte na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30–35 cm, na kterém nejdříve udělejte uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce oviňte kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojte. Dlaněmi vytvarujte kulatý tvar a housku položte na plech vyložený pečicím papírem. Tímto způsobem zpracujte zbývající kousky těsta.

3

Plech s houskami zakryjte potravinářskou fólií, kterou jemně potřete slunečnicovým olejem, a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. V misce prošlehejte vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřete vykynuté housky a posypejte je sezamem.

4

Pečte v předehřáté troubě dozlatova (15–20 minut). Upečené housky nechte vychladnout na mřížce.

Snídaňové housky Foto:

Snídaňové housky Foto:

Snídaňové housky, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama