Smetanový krůtí guláš

Doba přípravy:
Smetanový krůtí guláš Foto:
Smetanový krůtí guláš
Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Víme, že je teprve středa, ale už teď se neskutečně těšíme na víkend! Proč? Právě ve dnech volna máme víc času na vaření a můžeme si s rodinou v klidu pochutnat na skvělém jídle. Vyzkoušejte třeba tento smetanový guláš z krůtího masa!

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
máslo 2 lžíce
cibule 3 ks
krůtí maso 600 g
mletá sladká paprika 2 lžičky
špetka pálivé papriky
hladká mouka 1 lžíce
krůtí nebo kuřecí vývar 200 ml
sůl, pepř
33% sladká smetana 200 ml
Bylinkové knedlíky:
slanina 4 plátky
včerejší rohlíky 2 ks
droždí 10 g (cca 1/4 kostky)
moučkový cukr 1 lžička
polohrubá mouka 300 g + na posypání
vejce 1 ks
sůl 1 menší lžička
vlažné mléko cca 200 ml
hrst posekané hladkolisté petržele a pažitky
Postup
1

Cibuli nakrájejte na kostičky, krůtí maso na nudličky. V kastrolu rozpusťte máslo, opečte na něm cibuli a když začne zlátnout, přidejte maso.

2

Opékejte několik minut, před koncem přidejte obě papriky a lehce rozprašte mouku, snižte plamen a za stálého míchání ještě minutku opékejte.

3

Pak zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat. Před koncem ochutnejte a dochuťte solí a pepřem – oboje záleží na chuti použitého vývaru.

4

Ochutnejte maso, jestli už je krásně měkké, a pokud ano, máte skoro hotovo. Už jen vmíchejte smetanu, jídlo nechte ještě na chvíli projít varem.

5

Zhodnoťte hustotu omáčky – v tuto chvíli ji můžete buď naředit troškou vody nebo vývaru, a nebo naopak nechat na malém plamení zredukovat. Když má omáčka hustotu a chuť podle vašich představ, máte hotovo.

6

Knedlíky: Slaninu nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlíky. V míse si rozmíchejte droždí s cukrem, než se droždí rozpustí. Pak přidejte mouku, rohlíky, slaninu, mléko, vajíčko a sůl, všechno důkladně rukama propracujte, pak vmíchejte i petrželku a pažitku.

7

Množství mléka závisí i na tom, jak máte suchou mouku a vyschlé rohlíky – začněte tedy s 2 dcl a orientujte se podle svých rukou, mělo by vzniknout pevné, ale vláčné těsto. Pokud není vláčné, trošku mléka přidejte, dokud nedosáhnete správné struktury.

8

Posypejte ho mírně moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Po vykynutí (bude to trvat tak 30–45 minut) utvořte tři spíš štíhlé knedlíky a dejte je vařit do velkého hrnce do vroucí osolené vody na 15 minut. Po vyndání z vody knedlíky propíchejte špejlí nebo rovnou rozkrojte, aby se nesrazily.

Smetanový krůtí guláš 2 Foto: Smetanový krůtí guláš; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Článek

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:

9x fantastický guláš

Jakmile se začne trochu ochlazovat, chuť na guláš u řady lidí značně stoupá! Zasytí totiž opravdu poctivě – a ta vůně!
Videa

reklama

reklama