Smetanovo-sýrový dort s ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Smetanovo-sýrový dort s ovocem Foto:
Smetanovo-sýrový dort s ovocem
Foto: Pěkně vypečený blog

Tento dort ve stylu chceesecaku nejen skvěle vypadá díky bohatému ovocnému zdobení, ale také výtečně chutná. Vyzkoušejte ho a rozhodně nebudete litovat.

Suroviny
celozrnnné sušenky Bebe 1 balení
mandlová mouka 30 g
rozpuštěné máslo 60 g
sýr Philadelphia 250 g
vejce 4 ks
smetana ke šlehání 30% 100 ml
vanilková esence 1 lžička
citronová kůra z 1 bio citronu
domácí vanilkový cukr 1 lžíce
dětská krupička 2 lžíce
mix ovoce dle chuti
Postup
1

Formu o průměru 22 cm vymažte máslem. Sušenky rozmixujte, přidejte k nim mandlovou mouku a rozpuštěné máslo. Ručně zpracujte a poté připravené těstíčko rovnoměrně namačkejte na dno formy (ne po stranách) a dejte na 15 minut do lednice. Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Mascarpone a sýr Philadelphia společně vyšlehejte s vejci. Poté k nim přidejte oba druhy smetany, cukr krupici, vanilkový cukr, krupičku, vanilkovou esenci a citronovou kůru. Vše společně promíchejte, nalijte na připravený korpus a pečte 15 minut na 190 °C, poté snižte teplotu na 130 °C a pečte dalších 60–65 minut. Povrch musí být po upečení pevný.

3

Prima tip: před pečením vložte na dno trouby menší hrnec s vodou a po upečení nechte dort ještě celou hodinu v troubě, dvířka nechte jen mírně otevřená, vložte do nich vařečku. Jakmile dort částečně vychladne, nechte ho ještě pořádně vychladit v lednici, poté ho před podáváním zdobte ovocem.

Smetanovo-sýrový dort s ovocem Foto:

Smetanovo-sýrový dort s ovocem Foto:

Smetanovo-sýrový dort s ovocem Foto:

Smetanovo-sýrový dort s ovocem, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama