Smažený sýr ementálský nebo holandský

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Smažený sýr ementálský nebo holandský  Foto:
Smažený sýr ementálský nebo holandský
Foto: L.A.Creative

Kolikrát už jsme i z úst renomovaných kuchařů slyšeli názor, že „smažák“ je jediným výdobytkem socialistické kuchyně pro nejedlíky masa.

Faktem však je, že smažený sýr je znám jednak z klasické italské kuchyně, a pak také z kuchyně vídeňské, kde se připravoval coby levnější náhražka vídeňského řízku. A jak dokládají dobové kuchařky (najdeme ho takřka v každé z nich), byl populární i u nás, ať už přišel odkudkoliv, bylo to dávno před Vítězným únorem.

 

Suroviny
sýr typu ementál nebo gouda 400 g
rozšlehané vajíčko 1 ks
špetka soli
přepuštěné máslo 50–60 g
Postup
1

„Pro osobu počítáme asi 100 g sýra, který necháme u obchodníka nakrájet na potřebný počet tenkých plátků,“ radí ve své době známá kuchařka Z. Haškovcová.

2

Ze sýra odkrojte případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalte v trojobalu (hladká mouka – vajíčko – strouhanka). Dejte je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat.

3

Přepuštěné máslo rozehřejte a sýrové řízky osmažte z obou stran dozlatova. Podávejte je s bramborovou kaší, přelitou rozehřátým máslem.

Smažený sýr ementálský nebo holandský  Foto:

Smažený sýr ementálský nebo holandský, foto: L.A.Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Videa

reklama

reklama