Smažený kapr v petrželové strouhance

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Smažený kapr v petrželové strouhance  Foto:
Smažený kapr v petrželové strouhance
Foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE

Zajímavá variace na tradičního vánočního kapra může být tipem pro letošní svátky. Naložením do ochuceného mléka ztratí kapří maso bahnitost a získá na chuti. A rozhodně vyzkoušejte bramborový salát s vývarem, hořčicí a cibulí – je výborný!

Suroviny
kapří filety 600 g
mléko 500 ml
česnek 1 stroužek
brambory 600 g
vinný ocet 50 ml
cukr 2 lžíce
hovězí vývar 100 ml
červená cibule 100 g
hrubozrnná hořčice 4 lžíce
vejce 2 ks
hladkolistá petržel 10 g
mandlové lupínky
tuk na smažení 500 ml
citron 2 ks
Postup
1

Kapra nakrájejte na porce, vložte do misky s tymiánem a rozmačkaným stroužkem česneku a zalijte ¾ množství mléka. Zakryjte fólií a nechte přes noc v lednici.

2

Dejte vařit brambory ve slupce, které uvařte tak na třičtvrtě, aby se nerozpadaly. Ještě teplé je oloupejte, nakrájejte na silnější plátky, zalijte vinným octem svařeným s cukrem a horkým hovězím vývarem. Přidejte sekanou červenou cibulku a hrubozrnnou hořčici. Přimíchejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem a nechte v lednici do druhého dne.

3

Druhý den kapra vyndejte z mléka a osušte, osolte a opepřete. Obalte v hladké mouce s rozšlehaným vejcem se zbytkem mléka a poté ve strouhance se sekanými listy petržele a mandlovými lupínky. Nakonec usmažte v rozpáleném tuku dozlatova a podávejte s bramborovým salátem a půlkou citronu.

Smažený kapr v petrželové strouhance 2 Foto:

Smažený kapr v petrželové strouhance  Foto:

Smažený kapr v petrželové strouhance, foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE

Smažený kapr v petrželové strouhance 4 Foto:

Jan Kvasnička – AvantGarde Restaurant

Vycházející hvězda, i tak by se dalo charakterizovat jeho působení v dejvické restauraci AvantGarde, kde září. Do AvantGarde přišel ze Zdenek´s Oyster Baru v Malé Štupartské a za sebou má bohatou praxi v řadě populárních štací na pražské gastronomické scéně, jako jsou Kampa Park, Villa Richter či ještě dříve Francouzská restaurace Obecního domu. Absolvováním stáží v předních evropských restauracích se snaží o stálé zdokonalování sama sebe.

Jak většinou trávíte Vánoce?

Vánoce se snažím trávit co nejvíc s rodinou.

Co nesmí chybět na vaší vánoční tabuli?

Vaří se u nás klasika, kapr, bramborový salát, vinná klobása. Tu já mám osobně radši než kapra :-)

Další neotřelé recepty na přípravu kapra od špičkových šéfkuchařů najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...

Videa

reklama

reklama