Smažené vejce na salátu

Doba přípravy:
Smažené vejce na salátu Foto:
Smažené vejce na salátu
Foto: Kublanka.cz

Tohle není jen tak ledajaký salát – najdete v něm perfektně upravené vejce, pod salátem opečený brambor a to všechno skvěle doladí vypečená slaninka. Už se vám sbíhají sliny? :)

Článek

Smažený sýr ementálský nebo holandský  Foto:

35+ receptů na dozlatova usmažená jídla i dezerty

Pojďme si to říct na rovinu... Všichni víme, že smažená jídla nepatří mezi základy zdravého jídelníčku. Dokonce by se dalo otevřeně říct, že jsou nezdravá. Ale přesto je...
Suroviny
malé salátové brambory cca 500 g
vejce pokojové teploty 6 ks
hladká mouka na obalení
panko strouhanka na obalení
směs salátových listů (např. frisée, čekanka, radicchio) 200 g
slanina 4 plátky
sůl, čerstvě mletý černý pepř
pažitka na podávání
Zálivka:
citronová šťáva 2 lžíce
dijonská hořčice 1/2 lžičky
sůl 1/4 lžičky
čerstvě mletý černý pepř
Postup
1

Brambory dobře vydrhněte kartáčkem pod studenou tekoucí vodou a uvařte je v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory sceďte a nechte vychladnout.

2

Středně velký hrnec naplňte vodou a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, vložte do ní opatrně 4 vejce a nechte vařit v jemně bublající vodě přesně 6 minut.

3

Mezitím si připravte nádobu s vodou a ledem. Po uplynutí 6 minut vejce ihned přendejte do ledové vody a nechte v ní 10 minut vychladit.

4

Mezitím slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte ji do větší rozpálené pánve spolu s 2 lžícemi slunečnicového oleje.

5

Slaninu nechte krátce orestovat a mezitím vychladlé brambory jemně rozmáčkněte dlaní. Jakmile slanina pustí tuk, přidejte rozmáčknuté brambory a opečte je ze všech stran dokřupava.

6

Vychlazená vejce opatrně oloupejte a postupně je obalte v mouce, prošlehaných zbylých dvou vejcích a na závěr ve strouhance.

7

V malém vyšším hrnci rozpalte vysokou (vejce musí jít zcela ponořit) vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C a obalená vejce v něm postupně usmažte ze všech stran dozlatova. Usmažená vejce zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce.

8

V malé misce prošlehejte všechny ingredience na zálivku. Polovinou dresinku přelijte směs salátových listů a jemně promíchejte. Zbytek ponechte na podávání.

9

Opečenou slaninu s bramborami rozdělte mezi 4 talíře, přidejte ochucené salátové listy a do středu každé porce dejte přepůlené usmažené vejce.

10

Posypte najemno nasekanou pažitkou, opepřete čerstvě mletým černým pepřem a ihned podávejte se zbylou zálivkou.

Smažené vejce na salátu 2 Foto: Smažené vejce na salátu; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama