Smažená rýže Nasi goreng

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Smažená rýže Nasi goreng Foto:
Smažená rýže Nasi goreng
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

V Indonésii a Malajsii je tento pokrm trhákem číslo jedna. Na každé ulici, trhu i nádraží můžete vidět malá pojízdná bistra s tamějším kuchařem a jeho velkou pánví, kde celý den smaží rýži na několik způsobů. Smažená rýže je i doslovný překlad této dobroty, kterou připravíte rychleji, než ji sníte.

Další asijské recepty z Nejbarevnější kuchařky najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Suroviny
česnek 3 stroužky
červená cibule 1 ks
jarní cibulka 2 ks
mrkev, zelí, houby (třeba shiitake, hnědé žampiony) podle chuti
rostlinný olej 4 lžíce
čerstvý nasekaný zázvor 2 lžíce
uvařená jasmínová nebo jiná rýže 400 g
sladká hustá sójová omáčka 2 lžíce
chilli pasta (např. sambal oelek) 1 lžíce
ústřicová omáčka 2 lžíce
vejce 4 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, cibuli nahrubo. Stonky jarní cibulky nakrájejte na tenké proužky, pokud používáte mrkev, zelí nebo houby, nakrouhejte je nebo nakrájejte nahrubo.

2

Rozpalte pánev wok, rozehřejte v ní 3 lžíce oleje, vsypte cibuli, jarní cibulku, česnek a zázvor a opékejte je zhruba 1–2 minuty, až se rozvoní a mírně ztmavnou. Vsypte rýži a případně i zeleninu a houby. Důkladně promíchejte, přilijte obě sójové omáčky, chilli pastu a ústřicovou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby přilijte trochu vody, osolte a opepřete.

3

Mezitím upečte na zbylém oleji v jiné pánvi vejce na volská oka.

4

Osmaženou rýži rozdělte do misek a položte na ni vejce.

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Článek

Rýžová frittata s paprikami Foto:

Využijte zbylé přílohy k přípravě výborných jídel. Rýže, těstoviny i brambory si zaslouží druhou šanci!

Zbyly vám po přípravě večeře uvařené brambory nebo rýže? Uvařili jste příliš mnoho těstovin? Rozhodně je nevyhazujte, ale schovejte je do lednice a máte základ na večeři...
Videa

reklama

reklama