Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou  Foto:
Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou
Foto: Moje pouliční kuchyně

Existují fast-foody a food trucky, jejichž menu se věnuje výhradně tomuhle návykovému kuřeti. Smaží se dvakrát, aby kůžička hezky křupala, a pak se vloží do sladké octové chilli glazury vyrobené ze šíleně dobré gochujang chilli pasty.

Smažení kuřecího masa dokáže udělat v kuchyni nepořádek, a tak je klidně upečte v troubě. Výsledek je úplně stejně výtečný.

Suroviny
kuřecí křidýlka 1 kg
cukr krupice 2 lžičky
sůl 2 lžičky
česnek 3 stroužky
Glazura:
gochujang (korejská chilli pasta) 60 g
med 4 lžíce
saké 2 lžíce
rýžové víno mirin 4 lžíce
rýžový ocet 4 lžíce
opražená černá nebo bílá sezamová semínka 1 lžíce
Postup
1

Kuřecí křidýlka rozpulte, ostré konce odkrojte a vložte je do uzavíratelného plastového sáčku nebo do velké mísy. Cukr, sůl a sójovou omáčku promíchejte v misce. Česnek oloupejte, nasekejte nahrubo, vmíchejte do marinády a přelijte přes kuře. Uzavřete sáček nebo mísu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte přes noc do lednice.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Křidýlka sceďte, zlehka propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Vyskládejte je na plech nebo do velkého pekáče, aby se nepřekrývala, a pečte ve vyhřáté troubě 45 minut. Během pečení křidýlka párkrát obraťte.

3

Mezitím připravte glazuru – promíchejte všechny přísady. Z upečených křidýlek slijte přebytečný olej a potřete je glazurou (buď pomocí štětce, nebo glazuru opatrně na maso nalijte). Pečte dalších 10–15 minut, až jsou křidýlka zlatavá a lepivá. Podávejte na velkém servírovacím talíři.

PRIMA TIP: Gochujang je hustá korejská pasta ze zkvašených sójových fazolí, která obsahuje červenou chilli papričku a mletou rýži. Její pikantní, ale kyselá chuť dodá nevídané rozměry všem glazurám, polévkám, dušeným masům a marinádám. Koupíte ji v kelímcích v asijských potravinách, a až ji otevřete, skladujte ji v lednici. Pokud si myslíte, že je sriracha dobrá, tahle pasta by se mohla stát vaším novým favoritem.

Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou  Foto: Smažená korejská křidýlka s pikantní chilli glazurou; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Moje pouliční kuchyně

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

6 báječných receptů na kuřecí křidýlka Foto:

6 báječných receptů na kuřecí křidýlka

Není nad pořádnou obíračku. Umaštěná pusa i ruce a ta skvělá chuť masa, které jste právě odkousli od kosti... :)
Videa

reklama

reklama